Onlar bayramı çalışarak geçirdi

Diyarbakır, Siirt, Mardin ve Batman'da bazı işçiler, bayramı çalışarak geçirdi.

Onlar bayramı çalışarak geçirdi

Güneydoğu'da bazı illerde işçiler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü çalışarak geçirdi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde marangoz, seyyar satıcı, demirci ustaları, ayakkabı boyacıları, döner ustaları, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde de çalıştı.

Geçimini sağlamak için işçi bayramında da çalışmak zorunda kalan Mecit Coşacak, 37 yıldır ayakkabı boyacılığı yaptığını söyledi.

Coşacak, 9 çocuğunun bulunduğunu, bunları üniversite ve lisede okuttuğunu belirterek, "Küçük yaştan beri bu mesleği yapıyorum.  Akşama kadar elimde fırça ayakkabı boyuyorum. Çocuklarım hafta sonu yanıma gelip yardım ediyor" dedi.

Siirt'teki Ekmek fırınları                                                                   

Kentteki ekmek fırınlarında çalışan yaklaşık 500 işçi, vatandaşlara sundukları gıda hizmetini aksatmamak için 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde de çalıştı.

Siirt Fırıncılar Odası Başkanı Hayrettin Elçi, yaptığı açıklamada, fırıncıların yılın her günü çalışmak zorunda kalan tek meslek grubu olduğunu vurguladı.

Fırıncıların hiçbir zaman bayram yapamadığını belirten Elçi, "İlimizde 55 meslek grubu var. Bu meslek gruplarından sadece biz fırıncılar bu bayramı kutlayamıyoruz. Siirt'te 70 fırınımız var ve buralarda yaklaşık 500 kişi çalışıyor. Bu kişilerin ne hafta sonları ne bayramları ne de tatilleri var" dedi.

Fırıncı Abdurrahman Dayan da sürekli çalışmak zorunda olduklarını ve bu nedenle taziyeye bile gidemediklerini belirtti.

İnşaat işçisi Şaban Taş da ekmek parası için bayramı kutlayamadıklarını söyledi.

Mardin'de tarım işçileri

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Kızıltepe'de tarım işçisi olarak çalışan Suriyeliler de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü çalışarak geçirdi.

Birçok işçi alanlarda kutlama yaparken, Kızıltepe ilçesi Akyazı Mahallesi'nde tarım işçisi tarlada ter akıttı.

41 yaşındaki Suriyeli Hamit Sımo, bayramı çalışarak geçirdiğini belirterek, "Suriye'de işçi bayramında imkanı iyi olanlar bugünü gezip eğlenerek geçiriyordu. Ancak ben ailemin geçimini sağlamak için hep çalışmak zorundaydım. Savaş nedeniyle eşim ve iki çocuğumla akrabalarımın yanına yerleştim. Çocuklarımın geçimi için bayram gününde de çalışıyorum" diye konuştu.

Mardin'de 20 yıldır matbaada çalışan Velit Ak ise "İşçinin asıl bayramı karnının doyduğu ve yüzünün güldüğü gündür" ifadesini kullandı.

İşçi bayramını kutlayamadığını için üzüldüğünü anlatan temizlik işçisi Kahraman Ortak da halkın sağlığı ve temizliği için çalıştığını dile getirdi.

Derik'te "Almancı Sabri" olarak tanınan döner ustası Sabri Ölçer de hem çalıştı hem de müşterilerinin bayramını Türkçe, Kürtçe, Almanca, İngilizce ve İtalyanca kutladı.

Batman'da pamuk tarlası

Batman'da Balpınar Beldesine bağlı Yeniköy'de tarlada çalışan tarım işçilerinden Meral Doğan, geçimlerini sağlamak için çalışmak zorunda olduğunu dile getirdi.

70 yaşında olmasına rağmen tarlada çalıştığını kaydeden Naci Işık, "Bizim için bayram yok. Bugüne kadar kimsenin yararı bana dokunmadı. Bayrama gitsek tarla işini kim yapacak? Çocuklarımın ekmeğini kim çıkartacak? Bu nedenle bayramda da çalışmak zorundayım" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz