Özel Kuvvet Operasyonda!

Günlerdir Diyarbakır'ı geren şiddet ve terör olayları yaşamı çekilmez hale getirirken, çatmasız an geçmiyor. Sur'daki çatışmada iki polis yaralanırken, Bağlar'da göstericiler eylem yaptı.

Özel Kuvvet Operasyonda!

Sur İlçesi'nde hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için başlatılan sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar dün de sürdü. Sur'daki çatışma sesleri kentin bir çok noktasından duyulurken, çatışmalarda 2 polis memuru yaralandı.

SUR'DA YASAK SÜRÜYOR

Sur İlçesi'nde 2 Aralık günü alınan, 11 Aralık cuma günü 17 saat ara verildikten sonra tekrar ilan edilen sokağa çıkma yasağı sürüyor. Yasağın uygulandığı 6 mahalle ve 1 caddede, PKK'ya yönelik operasyon sürerken yasağın 15'nci gününde de çatışmalar devam etti. İlçede Diyarbakır'daki 7'nci Kolordu Komutanlığı'na bağlı özel kuvvetler askeri araçlarla, polis ve  jandarma özel harekat timleriyle birlikte ortak operasyonu sürdürüyor. Şiddetli çatışmanın sesleri kentin birçok noktasından duyuluyor. Dün gece ve bu sabah çıkan çatışmalarda 2 özel harekat polisi yaralandı. Yaralı polisler Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alınırken, çatışmaların devam ettiği ifade edildi.

BAĞLAR'DA OLAYLAR

Buarada, öneki gece PKK mensuplarınca Cemiloğlu Caddesi'ndeki Bağlar Polis Merkezi önünde bekleyen toplumsal olaylara müdahale aracına (TOMA), el yapımı patlayıcı atılması nedeniyle çevredeki ev ve iş yerlerinde hasar oluştu.

Polis merkezinin çevresinde bulunan birçok iş yeri ve evin camları kırıldı. Vatandaşlar, pencerelerdeki kırık camları temizlemeye çalıştı. Bazı esnaf ise imkanı olmadığı için kırılan camların yerine yenisi yaptıramadı, iş yerlerini kartonlarla muhafaza etti.

ESNAF YAŞANANLARA TEPKİLİ

İş yeri hasar gören Ahmet Yıldırım,  patlamada cam kenarında bulunan Kur'an-ı Kerim'in de zarar gördüğünü söyledi.

Patlamanın etkisiyle iş yerinin asma tavanında hasar oluştuğunu belirten Yıldırım, "Akşam o saatlerde evdeydim. Arkadaşlar arayıp bombanın patlatıldığını ve kahvehanemin de zarar gördüğünü söylediler. Geldiğimde epey bir zararla karşılaştım. Pencere kenarında Kur’an-ı Kerim vardı, patlama esnasında o da zarar görmüştü. O saatte insanlar olsaydı zarar görürlerdi" diye konuştu.

CAN KAYBI YAŞANABİLİRDİ

Olayların son bulmasını isteyen Yıldırım, "Olaydan 10-15 dakika önce çıktık, eğer burada olsaydık can kaybı yaşanırdı.  Bu yaşanan olaylardan dolayı hiç bir esnaf iş yapamıyor. Allah, bu ateşe bir su döksün.  2 yıl önce huzur vardı ama şu an rahat gezemiyoruz. Devlet yaşanan zararları karşılarsa çok seviniriz" dedi. Hasan Yıldız ise kepenklerin kapalı olmasına rağmen patlamanın şiddetli olduğunu, iş yerinde hasar meydana geldiğini anlattı.

Olay sırasında iş yerinin kapalı olduğunu kaydeden Yıldız, "Olay olduğunda biz evdeydik. Polisler beni arayıp bomba patlatıldığını söylediler. Dükkanımızın camları tamamen kırıldı. Mağduruz. Yaklaşık 50 bin lira zararımız var. O saatte açık olsaydık herhalde ölecektik. Dört personel çalıştırıyorum, o saatte burada olsalardı herhalde birileri zarar görürdü" ifadelerini kullandı.

YÜRÜMEK İSTEYEN GRUP

HDP ve DBP'lilerin merkez Sur İlçesi'ndeki sokağa çıkma yasağını protesto etmek için düzelediği yürüyüşlere polis izin vermedi. Merkez Yenişehir İlçesi Ofis semtinde toplanan ve aralarında HDP Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel'in de bulunduğu gruba polis izin vermeyince, polis yetkilileriyle görüşen Demirel, yürüyüşlerine izin verilmesini istedi. Polis, kaymakamlıklara yürüyüşün yapılamayacağını ancak, Sanat Sokağı sonuna kadar yürüyerek basın açıklaması yapılyabileceğini söyledi. Verilen izin üzerine sloganlar eşliğinde yaklaşık 200 metre uzaklıktaki Sanat Sokağı'na yürüyen grup adına HDP Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel açıklama yaptı. 

Yapılan basın açıklamasının ardından Kayapınar ve Bağlar ilçelerindeki gruplar dağıldı. Yenişehir ilçesi Ofis AZC önünde toplanan grup, Sanat Sokağı’nda yaptıkları oturma eyleminin ardından Koşuyolu Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Polis, grubun dağılması için anons yaptı. Kalabalıktan ayrılan yüzleri maskeli bir grup, polise taşlarla saldırdı. Polis, yüzleri kapalı grubu, biber gazı ve gaz bombası kullanarak dağıttı.

İŞTE PKK'NIN AKI VE GÜÇ KAYNAĞI

Sur ilçesinde, PKK'lıların tuzakladıkları bombaların inflak ettirilmesini sağlayan güç kaynakları ve akülerin görüntüleri ortaya çıktı. Fatihpaşa Mahallesi'nde bulunan ve yaşanan çatışmalar sırasında yakılan tarihi Kurşunlu Cami bahçesine yığıldığı görülen akü ile güç kaynaklarının PKK'lılar tarafından yasağın bulunduğu Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ile Savaş Mahallesi'nde yerleştirildikleri tuzaklanmış bombaların inflak ettirmede kullandıkları belirlendi. Yetkililer, PKK'lıların patlayıcı maddeyi yerleştirdikleri yerlerdeki bombaların infilakını sağlayan başlatıcı için gereken enerjiyi sağlayan güç kaynağı ve akım devresini kontrol eden anahtarla infilakını sağlandığını belirtti.

Görüntülere yansıyan akü ve güç kaynaklarını örgüt üyelerinin aynı zamanda çatışma sırasında yaşanan elektrik kesintileri sırasında cep telefonu şarj etme ve ısınma sistemlerini çalıştırmak için kullandıkları tespit edildi. Çatışmaların olduğu 6 mahallede yaklaşık 230 hendeğin bulunduğu belirlenirken, polis ve istihbarat birimleri PKK'lıların güç kaynakları ve aküleri nereden temin ettiklerini araştırıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz