Silvan yolu daha yeşil ve daha güzel olacak

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent girişlerinin daha estetik bir görünüm kazanması için Silvan yolunda başlattığı peyzaj çalışması ile toplam 74 bin 600 metrekarelik alanı yeşillendirecek.

Silvan yolu daha yeşil ve daha güzel olacak

 Yolun üzerindeki Dicle Üniversitesi Köprülü Kavşağı’na Diyarbakır’ın tarihi ve kültürünü temsil eden heykeller dikilecek.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent girişlerine daha estetik bir görünüm kazandırmak amacıyla yürüttüğü çalışmaları hızlandırdı. Bu çerçevede 3 milyon 874 bin 979 TL ihale bedeliyle Diyarbakır Silvan Yolu Orta Refüj ve Döner Kavşak Peyzaj Düzenleme Yapım İşi start aldı. Proje kapsamında Silvan yolu üzerinde yer alan Dicle Üniversitesi Köprülü Kavşağından Seyrantepe Köprülü Kavşağına kadar olan 38 bin metrekare orta refüj ve 36 bin 600 metrekare döner kavşaklar olmak üzere toplam 74 bin 600 metrekarelik alan yeşillendirilecek.

Su deposu inşa edilecek

Projede, ilk etapta alanın sulanması için sondaj çalışması yürütülecek. Sondaj çalışması ile birlikte peyzaj alanında 1 adet 250 metreküplük su deposu inşa edilecek. Bu çalışmaların ardından alanın sulama sistemi olan damlama ve fıskiyeler yerleştirilecek. Yine aydınlatma sistemi için yeşillendirme yapılacak olan bölümlerin bazı kısımlarına elektrik tesisatı döşenecek. Aydınlatma sistemi daha çok döner kavşaklarda oluşturulacak. Altyapı çalışmalarının tamamlanması ardından üstyapı hazırlıklarına geçilecek. İlk etapta bitkilendirilecek alana toprak takviyesi yapılacak ve daha sonra tesviye işlemleri yapılacak. Proje, son olarak alanın yeşillendirilmesiyle tamamlanacak.

Peyzaj düzenlemesinde Dicle Üniversitesi Köprülü Kavşağı’nda atıl olan yerler yeşillendirildikten sonra Diyarbakır’ın tarihi ve kültürünü simgeleyen heykeller dikilerek alanın daha estetik bir görünüm kazanması sağlanacak.

52 bin 372 bitki ve ağaç dikilecek

Yeşillendirme çalışmalarında daha çok saksılı lavanta, defne, keçi sakalı, bodur pitosporum, taflan, mavi servi, at sakalı, çınar, erguvan, hatmi, katalpa, akasya, kurtbağrı alacalı, lale ağacı, manolya, Amerikan meşesi, oya ağacı, sığla, süs eriği, goldrider, mazı, akça ağacı, sprialleylandi, ardıç, ateş dikeni, cennet bambusu, kartopu, şimşir ve akça ağaç, kırmızı çınar türünde alana toplam 52 bin 372 çalı, bitki ve ağaç dikilecek. Yine mevsimine göre peyzaj alanına binlerce yazlık ve kışlık çiçekler dikilecek.  Çalışmaları başlayan Diyarbakır Silvan Yolu Orta Refüj ve Döner Kavşak Peyzaj Düzenleme Yapım İşi, Kasım 2017’de tamamlanacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz