Suriyeli sığınmacıların "soğuk"la mücadelesi

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Diyarbakır'a gelen ve kiraladıkları evlerde barınan Suriyeliler, kış mevsimi ile ağırlaşan koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor^.

Suriyeli sığınmacıların

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak geldikleri Diyarbakır'da kiraladıkları evlerde kalan Suriyeli sığınmacılar, soğuk havada güç şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalarak geldikleri Diyarbakır'da Bağlar ve Sur ilçelerinde kiraladıkları evlere yerleşen sığınmacılar, kış mevsimi ile ağırlaşan koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Battaniye, soba, kömür, halı, mutfak malzemesi, gıda ve kışlık giysiye ihtiyaç duyan sığınmacılar, hayırseverlerden uzanacak yardım elini bekliyor.

Suriyeli sığınmacılardan Hatice Hemo (55), AA muhabirine, ülkesindeki savaş nedeniyle Diyarbakır'a 3 yıl önce 7 çocuğuyla geldiğini söyledi.

"Esed, Suriye'deki vatandaşlarına zulüm yaşattı. Bu nedenle evimizi, akrabalarımızı bırakarak ülkemizden kaçtık. Oğlum Esed'in askerleri tarafından tek kurşunla alnından vuruldu" diyen Hemo, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye bize kapılarını açmasaydı orada hepimiz ölecektik. Türk hükümeti sığınmacılara misafirperver davrandı. Türk devleti sayesinde hayatta kaldık ancak kış nedeniyle yakacak ve gıda sıkıntımız var. Zor şartlar altında yaşamımızı sürdürüyoruz. Soğukların başlamasıyla ihtiyaçlarımız da arttı. Evimizde eşyamız dahi yok. Eşim yok. Tek oğlum hayatta ve o da çalışıp bize bakıyor."

Hemo, hayırseverlerin desteğiyle yaşamlarını sürdürdüklerini ve destek beklediklerini dile getirdi.

- "Geceleri çok soğuk, ısınamıyoruz"

Sığınmacılardan Şemsi Ömer (65) ise zor şartlarda yaşamlarını sürdürdüklerini, tek odalı bir evde 7 kişi yaşadıklarını anlattı.

Ömer, "Esed varil bombalarıyla mahallemize saldırdı. Bu nedenle ülkemizden göç ettik ancak elektriğimiz yok. Geceleri çok soğuk, ısınamıyoruz. Sobamıza kömür bulamıyoruz. Banyo ve tuvaletimiz bile çok kötü. Günlük ihtiyaçlarımızı karşılamıyoruz" dedi.

Vehaf Vuri (26) de 300 liraya bir ev kiraladıklarını ancak kiralarını ödeyemediklerini ifade etti.

Yaşları 6 ve 8 olan iki çocuğu bulunduğunu aktaran Vuri, yakacak bulamadıkları için çocuklarını ısıtamadığını belirtti.

- "Çocuklarım soğuk nedeniyle yatamıyor"

Vuri, "Çocuklarım soğuk nedeniyle yatamıyor. Battaniye, kalın giysi ve ayakkabıya ihtiyacımız var. Soğuk nedeniyle çocuklarım hasta oldu. Türkiye bize sahip çıktı. Bu sorunumuzun da çözüleceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Zeliha Fethi ise Esed'in zulmünden kaçtıklarını, tüm eşyalarını Suriye'de bırakmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Bir evde 3 aile kaldıklarını dile getiren Fethi, Suriye'de büyük acılar yaşadıklarını vurguladı.

Zor koşullarda yaşadıklarını ifade eden Fethi, şöyle konuştu:

"Burada da gurbetteyiz. Bütçemize göre her şey çok pahalı geliyor. Yemek hazırlamakta güçlük çekiyoruz. Yere serecek halımız, yemek yapacak tenceremiz yok. Çocuklarımıza süt alamıyoruz. Onların giyecek ve eğitim masraflarını karşılayamıyoruz. Evimizde yaklaşık on gündür elektrik yok."

Fethi, hayırseverlerden destek beklediklerini söyledi.

Emine Ahmet (25) de çocuklarına giydirecek kışlık giysi bulamadığını belirterek, yardım istedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler