Suy'a gizli zama Baydemir yorumu

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, içme suyundaki kademeli fiyatlandırmayı kaldırarak çok tüketim yapan ailelerin su faturasını indirdiklerini söyledi.

Suy'a gizli zama Baydemir yorumu

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakırlı yurttaşlara konforlarından vazgeçmeden ama israf da etmeden suyu kullanmalarını istedi. Baydemir, bütün kentlerde suyun ücretli verildiği dönemlerde Diyarbakır restoranlarında suyun ücretsiz bir şekilde sürahide masaya getirildiğini hatırlatarak, dünkü uygulamayı eleştirdi.

RESTORANLARDA SÜRAHİDE SU


Restoranlarda pet şişede verilen suyun yarım litresinin faturaya 2 lira oranında yansıdığını ifade eden Baydemir, "Bizim ürettiğimiz 1 ton su bugün 1.93 lira. Bütün restoran işletmecilerimiz, müşterilerinize kendileri talep etmediği takdirde pet şişede su satmayın. DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün kente vermiş olduğu su, pet şişedeki Sudan daha sağlıklıdır. Daha besleyicidir. Daha değerlidir. Şunu da bütün yurttaşlarımızdan rica ediyorum. Sizler bir restorana gittiğinizde lütfen açık su isteyin. Çünkü bu da başka bir ekonomi meselesi, başka türlü bir israf meselesidir" dedi.

ZAMIN KAMPANYAYLA İLGİSİ YOK


Baydemir, DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün 1 Nisan itibariyle uygulamaya başladığı yeni içme suyu tarifesi ile ilgili spekülasyonlara da cevap verdi. DİSKİ'nin hizmetlerini sürdürebilmesi için suyun bir bedeli olduğunu ve bu bedelin de tahsil edilmesi gerektiğini belirten Baydemir, su fiyatındaki yeni düzenlemenin kampanyadan tamamen bağımsız alınmış bir karar olduğunu vurguladı. Diyarbakır'da daha önce suyu 0-20 metreküp, 30 ve üstü metreküpler olarak kademelendirdiklerini ifade eden Baydemir, 9 Mart 2012 tarihinde DİSKİ Genel Kurulu'nda bütün farklı siyasi partilerden meclis üyelerinin oy birliği ile karar alarak kademe uygulamasını ortadan kaldırdığını ifade etti.

SUYUN AKIŞINI DEĞİŞTİRELİM


Nisan ayında başlayan 'Suyumuzun Yarısını Kaybediyoruz' kampanyasının devamı niteliğindeki kampanya kentin billboard ve raketleri gibi açık hava mekanlarında kullanılacak. 'Suyun Akışını Değiştirelim' kampanyasının daha etkili bir şekilde yürümesi için 67 saniyelik bir tanıtım filmi ve radyo spotu da hazırlandı. Tanıtım filminde, muhtar, doktor, ev hanımı, dengbej, imam, sporcu, engelli, kadın, erkek ve çocuk gibi kentin değişik meslek, yaş ve kesimlerinden simalar yer aldı. Tanıtım filminde yer alan Diyarbakırlılar, "Hayatı kurtarmak için kan, doğayı ve insanı kurtarmak için su gerekli", "Susuzluk en büyük engeldir", "Suyunu kaybeden oyunu kaybeder", "Suyumuzu korumayı öğrenemezsek yarın susuz kalmayı öğreneceğiz", "Su büyük bir nimettir, Allah israf edeni sevmez", "Suyumuz bir gün biterse ne yapacağız", "Su yaşamdır, su aydınlıktır, su onurdur, su yeşilliktir, su imandır. Diyarbakırlılar gelin bu suya sahip çıkalım" diyerek tüm kenti suya karşı daha duyarlı olmaya davet etti. Kampanyaya destek veren Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de tanıtım filminde yer aldı. "Diyarbakırlılar sizlerle birlikte çok şey değiştirdik. Gelin el ele verelim, suyun akışını da kaderini de birlikte değiştirelim" sözleriyle filmde yer alan Baydemir, tüm kenti ve suyu korumak için ortak bir çaba içinde olmaya çağırdı

Kaynak: Diyarbakır Söz