Yeni anayasa seneye zor olur

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, “Yeni anayasa mutlaka çoğulcu, demokratik, özgürlükçü yapılmalıdır. Kısa öz, anlaşılır ve çoğulcu anayasayı mutlaka 2012’de halletmemiz gerekiyor. Yeni anayasanın gelecek sene yapılması çok zor olabilir.” dedi.

Yeni anayasa seneye zor olur

Eğitimde Çözüm Derneği’nin düzenlediği Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Heinrich Böll Stiftung Derneği’nin destek verdiği Yeni Anayasa Paneli’ne AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, gazeteci-yazar Nuray Mert, Radikal gazetesi yazarı Yıldırım Türker ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir katıldı.

YENİ ANAYASA İÇİN

Mehmet Akif Ersoy Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan Osman Baydemir, anayasanın bir maya olduğunu belirtti. Mayanın bozuk olması halinde ekmek olmayacağını kaydeden Baydemir, "Bir toplumu bir arada tutan ana ve temel sözleşme anayasadır. Bir toplumu toplum yapan ve birlikte yaşatan ana sözleşme anayasadır. Eğer anayasa ihtiyaçlara cevap vermiyorsa, farklılıkları tehdit olarak görüyorsa o toplumda birlikte ve onurlu yaşam olamaz.” şeklinde konuştu.

Daha sonra gazeteci-yazar Yıldırım Türker başkanlığında anayasa paneli başladı. Panelde konuşma yapan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, 4 partiye bakıldığında yeni anayasa konusunda bir uzlaşmanın bulunduğunu ifade etti.

Yeni anayasanın yüz madde olarak düşünüldüğünü dile getiren Ensarioğlu, anayasaya bakıldığı zaman 5 madde konusunda ihtilafa düşülmesi ihtimalinin bulunduğunu belirtti.

GELECEK YILA BIRAKILMAMALI

İhtilafa düşülecek maddelerin tamamının Kürtleri ilgilendirdiğini kaydeden Ensarioğlu, “Bu 5 madde olmasa yeni anayasayı bir haftada yazarsınız. Dört partinin uzlaşamayacağını hepimiz biliyoruz. En azından bu uzlaşma komisyonunun Türkiye’de tüm kesimleri dinleme sivil toplum kuruluşları dernekleri, kuruluşları dinleme ve herkesin yeni anayasa süreci için çok önemli bir mutfak kısmını tamamlamış olacak.” İfadelerine yer verdi.

“AK PARTİ YENİ ANAYASAYLA İLGİLİ SAMİMİ”

AK Parti’nin yeni anayasayla ilgili samimi olduğunu anlatan Ensarioğlu, bu samimiyetten şüphe edilmesi halinde başbakanın bir hafta önce yaptığı konuşmaya bakılması gerektiğini dile getirdi. Başbakan’ın uzlaşma sağlanmaması halinde bir partiyle uzlaşıp yeni anayasayı yapacağına vurgu yapan Ensarioğlu, AK Parti’nin yeni anayasayla ilgili samimi çalışmalar yapmaya çalıştığını belirtti.

Kürt sorunu konusunda hem fikir olunması halinde çözüm için BDP’nin yeterli olduğu düşüncesine sahip olduğunu ifade eden Ensarioğlu, şöyle konuştu: “Bu sorun MHP ile çözülmez ancak MHP’nin de mutabakatı önemli CHP’nin de ikna edilmesi önemlidir. Birebir konuştuğunuz zaman herkes kabul ediyor ama siyasi çıkarlar ve siyaset işin içine girince herkes çark ediyor. Eğer Kürt sorunu çözülmezse Ortadoğu’da kimse hedefine ulaşamaz.”

 “KÜRT SORUNU MUTLAKA BU YIL ÇÖZÜLMELİ”

Yeni anayasayla Kürt sorunun da çözülmesi gerektiğini anlatan Ensarioğlu, 2012’de yeni anayasa yapılmaması halinde 2013’te bunun yapılmasının çok zor olacağına vurgu yaptı. 2014’te yapılacak mahalli seçimler için partilerin seçim kaygısı taşımaya başlayacağını belirten Ensarioğlu, bundan dolayı mutabakatın mümkün olamayacağına işaret etti. Sorunların çözümü için kendi elimizde olduğunu dile getiren Ensarioğlu, BDP’nin işin içinde olmadığı bir çözümün nihai çözüm olamayacağını ve siyasete daha etkin katılması gerektiğini sözlerine ekledi.

TANRIKULU'NA ELEŞTİRİ GETİRİLDİ

Gazeteci yazar Nuray Mert ise CHP’nin sorunun hep uzağında durduğunu dile getirdi. Panele CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun sadece mesaj gönderdiğini ifade eden Mert, “Sezgin Tanrıkulu’nun şahsı CHP’yi temsil ediyor. Ve bütün sorunların uzağında duruyor. Tavrını hep bu şekilde ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz