Yeter artık Êd-î bese!

Sur ilçesi savaş alanına döndü, 2 polis şehit oldu. İlçede operasyon sürerken, giriş ve çıkışlar yasaklandı. Soğa çıkma yasağı devam etti, camilerde ezanlar sustu, otellerdeki turistler tahliye edildi. Vatandaşlar "Yeter artık.. Ed-i Bese" dedi.

Yeter artık Êd-î bese!

Doğu ve Güneydoğu bölgesinde hız kesmeyen şiddet ve törer olayları, bölgedeki yerleşim birimlerini adeta savaş alanına çevirdi. Bölgenin metrepol kenti Diyarbakır'ın, tarihi Sur ilçesi, 48 saat içerisinde yaşananan olaylar karşısında adeta Olağanüstü Hal Dönemlerini andırırken, kan akmaya devam etti. Polise roketatarlı saldırıda, İki Özel Harekat Polisi şehit oldu, çatıymalarda 8'i polis, 4'ü sivil olmak üzere, 12 kişi yaralanırken, 30'a yakın kişi de gözaltına alındı. İlçe'ye giri-çıkışlar yasaklanırken, sokağa çıkma yasağı ise davam ediyor.

ROKETATARLI SALDIRI DÜZENLENDİ

Merkez Sur İlçesi'ne bağlı Hasırlı Mahallesi'nde YDG-H'li Grubun kazdığı hendekleri kapatmak için önceki gün çok sayıda polis ekibi ile başlatılan operasyon devam ederken, dün sabah saat 05.00 sıralarında polis ekibine ait zırhlı araca roketatarlı saldırı düzenlendi.

İKİ POLİS MEMURU ŞEHİT EDİLDİ

Saldırıda, aracın içerisinde bulunan Özel harekat timinde görevli polis memurları Muzaffer Can Ersoy İle Mustafa Turanlı şehit oldu. Üç polis te yaralandı.

Yaralı polisler çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Bölgede hava destekli operasyon sürerken, Diyarbakır Valiliği, vatandaşların zarar görmemesi için ikinci bir emre kadar Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan etti.

VALİLİKTEN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Mahalledeki çatışma sesleri kentin büyük bölümünden halen duyulurken Diyarbakır Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi: "Sur İlçesi’nde meydana gelen olaylar nedeniyle halkın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla 5442 sayılı il idaresi kanununun 11-C maddesi gereğince İlimiz merkez Sur ilçesinde Sur içinde kalan bölgede, (Abdal Dede, Ali Paşa, Cami Kebir, Cami Nebi, Cevat Paşa, Dabanoğlu, Fatih Paşa, Hasırlı, İskender Paşa, Melik Ahmet, Ziya Gökalp, Lalebey, Süleyman Nazif, Savaş, Cemal Yılmaz Mahallerinde 06.09.2015 Pazar günü 09.30’dan geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Söz konusu yasağa vatandaşlarımızın uyması kendi can ve mal güvenlikleri açısından önem arz etmekte olup, sokağa çıkma yasağının bitim süreci ayrıca ilan edilecektir."

SUR İLÇESİNE GİRİŞ- ÇIKIŞ YASAK

Sur İlçesi'nde sokağa çıkma yasağı kapsamında Sur içindeki bütün cadde ve sokaklara giriş-çıkışlar yasaklandı. Her sokak ve cadde başında önlem alan polis ekipleri, girmek isteyen yaya ve araçları çevirdi. Sur İlçesi'ne açılan Mardinkapı, Urfakapı, Çiftkapı, Tekkapı ve Urfakapı'dan girişler de polisler tarafından engellendi. Bazı mahallelerden silah sesleri gelirken, bazı kişiler de evlerine gidemediklerini söyleyerek sokağa çıkma yasağı uygulamasına tepki gösterdi. Gece vardiyasında çalıştıklarını ileri süren bazı kişiler de ısrarla evlerine gideceklerini söylerken, güvenlik güçleri geçişlere izin vermedi.

CAMİLERDE EZAN OKUNMADI

Sokağa çıkma yasağı nedeniyle işyerlerinin tamamen kapalı olduğu Sur ilçesindeki Camilerde görevli imam ve müezzinlerde görev başına gitmeyince, ezan okunmadı. Cemaatle namaz kılınamadı.

POLİSE ATEŞ AÇILDI; 3 YARALI

Sur İlçesi'nde operasyonun devam ederken, saat 12.30 sıralarında Fatihpaşa Mahallesi Yıkıkkaya Sokak'ta polislere ateş açıldı. Saldırıda 3 polis yaralandı. Bu arada olaylar sırasında yaralanan 4 kişi de hastaneye kaldırıldı. Bu kişilerden 2'si hastaneye ambulanslarla, 2 yaralı da özel araçlarla getirildi.

DİYARBAKIR'DA HAYAT DURDU

Büyük bir gerginliğin hakim olduğu Diyarbakır genelinde, vatandaşlar tedirginlik yaşarken, dün gece saat 19.00'dan itibaren halkın evlerine çekilmesi dikkat çekti. Aliş-veriş merkezleri ve cadde ile sokaklar, hayalet kendi andırırken, polis kritik noktalardaki güvenlik önlemlerini artırdı. Her sokak ve cadde başında önlem alan polis ekipleri, girmek isteyen yaya ve araçları çevirdi. Yaşanan şiddet ve terör olaylarına tepki gösteren vatandaşlar, bir an önce silahların susmasını istediklerini belirterek şu mesajı verdiler; "Yeter artık.. Êd-î bese".

ŞEHİTLER İÇİN CENAZE TÖRENİ

Şehit olan polis memurları Muzaffer Can Ersoy ile Mustafa Turanlı için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü önünde uğurlama töreni düzenlendi.  Törene Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, 7'inci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz, Muharip Hava Kuvvet Komutan Yardımcısı Korgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Bölge Jandarma Komutanı Tümgeneral Musa Çitil, 16'ıncı Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Savaş Beyribey, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Vali Yardımcıları, kaymakamlar protokol üyeleri ve polisler katıldı.

DİYARBAKIR HALKININ DESTEĞİ

Şehit ailelerinin yetişemediği uğurlama töreninde konuşan Diyarbakır Emniyet Müdürü Adnan Taşdan, ülkenin birlik ve beraberliği için hainlerle kararlılık ile mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Taşdan, "Hainler artık hangi maskeyi takarlarsa taksınlar hainliklerini gizleyemeyeceklerdir. Huzur ve güvenliğin tesisi, Diyarbakır halkının geçmişte olduğu gibi bugünde bize vereceği destek ile sağlanacaktır" dedi.

ÖZEL HAREKATÇILAR TAŞIDI

Yapılan konuşma ve okunan dualardan sonra şehitlerin cenazeleri memleketlerine gönderilmek üzere katafalktan tören mangası tarafından kaldırılmak istendiği sırada Özel Harekat Polisleri katafalkların başına koşup meslektaşlarının cenazeleri kendileri omuzlayarak ambulanslara taşıdı. Törene katılan bazı polis memurlarının gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Törenin ardından şehitlerin cenazeleri toprağa verilmek üzere  Kayseri ve Adana'ya gönderildi.

SOSYAL MEDYADAKİ MESAJLAR

Sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki 'Terörle Mücadele Şubesi Diyarbakır' hesabında Diyarbakır'da şehit olan polislerin fotoğrafını paylaşıldı. Fotoğrafların altına da, şunlar yazıldı:

"Biliyor musun Diyarbakır?.. Muzaffer Can ve Mustafa şehit oldu bu sabah senin için... Sabah uykusuzduk.. Yorgunduk.. Diğer arkadaşlarımın çoğu da tıpkı benim gibi, tıpkı Muzaffer Can gibi Mustafa gibi yorgundu.. Bitkindi.. Sadece görevimizi yapıyorduk.. Sen rahat rahat yaşa diye ölümü bekliyorduk.. Sadece sen sabah dükkanını rahat rahat aç, işe rahat rahat git ve ailen huzur içinde yaşasın diye ölüme kendimizi siper ettik... Sonra bir fısıltı gibi geldi ölümün sesi.. Kahpe roket tıpkı bir gölge gibi sokuldu yanı başımıza.. Ardından Gürültü, ateş ve duman... Allah-u Ekber dedik düşerken.. Muzaffer Can ve Mustafa aldı elimizden şehadet mertebesini.. Bekleyin kardeşlerim dediler.. "

"SIRA SİZDE DEĞİL BİZ VARİZ ÖNCE"

"Nur yüzlerine sıçramış kan ve baruta rağmen mertçe ve erkekçe gittiler şehadete.. Kadın gibi çığlık atmadan, çocuk gibi göz yaşı dökmeden.. Erkek gibi işte.. Sadece sen huzurlu ol diye Diyarbakır! Sana birşey olmasın Vatanım merak etme. Biz sadece şehit olduk.. ?"

JİNHA MUHABİRİ YARALANDI

Buarada, Sur’da haber takibi yapan JINHA muhabiri Şehriban Aslan, açılan ateş sonucu hafif şekilde yaralandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz