Yine Kan Akıttı!

PKK bir kez daha sivilleri katletti. Bağlar ilçesinde, bomba yüklü minibüsü patlattı, 2'si polis 7'si sivil olmak üzere 9 kişi şehit oldu. 1 PKK'lının öldüğü saldırıda, bir ton bomba kullanıldığı belirlenirken, halk saldırıya büyük tepki gösterdi.

Yine Kan Akıttı!

Muhammed YILDIZ/Ahmet DEMİR/Tahir KARAKEÇİ/Neşet AYTEK/Mahfuz EKİN

DİYARBAKIR-PKK bir kez daha Diyarbakır'da sivillee hedef alan bombalı saldırıda bulundu. Bağlar İlçesi'nde bombalı yüklü araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda bir tonun üzerinde patlayıcı kullanıldığı belirlenirken, 2'si polis, 1'i Emniyette sivil personel olmak üzere 7'sı sivil 9 kişi şehit oldu. Aralarında çocukların da bulunduğu 100'e yakın kişi de yaralandı. Bir örgüt üyesinin de öldürüldüğü ifade edildi.

SİVİLLERİ YİNE HEDEF ALDI

Kırsalda yaşamı hiçe sayan saldırılarını şehirlere taşıyan PKK, güvenlik güçlerince yürütülen operasyonlarda aldığı ağır darbeye rağmen yerleşim yerlerinde halka zarar veren kanlı saldırılarını sürdürmeye çalışıyor.

Merkez Bağlar ilçesinde sabah 08.00 sıralarında Aydın Arslan Bulvarı'nda Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasına yakın bir noktada, vatandaşlar ve öğrencilerin yoğun bulunduğu bölgede bomba yüklü aracın infilak ettirilmesi, PKK'lı teröristlerin hedef tanımayan saldırılarının sonuncusu oldu. Saldırıda 2 polis memuru şehit oldu, 7 kişi hayatını kaybetti, aralarında çocukların da bulunduğu 100'ü aşkın kişi yaralandı.

DURAKTA OKULA GİDERKEN

Bağlar ilçesinin en işlek yeri olan Aydın Arslan Bulvarı'nın, Medine Bulvarı ile Emek Caddesi'nin kesiştiği yerde düzenlenen saldırıda yine vatandaş oldu. Patlamaya okula giden öğrenciler ile işe giden vatandaşlar da yakalanırken, yaralanan yüzlerce kişiden kimi durakta otobüs beklerken kimi aracıyla işe giderken saldırıya uğradı.

BİNALAR ZARAR GÖRDÜ

PKK'lı teröristlerin bir tondan fazla patlayıcıyla gerçekleştirdiği saldırıda yüzlerce ev ve iş yerinde hasar oluştu.  Şiddetli patlamayla 6 bina ağır hasar görürken, çok sayıda evin duvarının yıkılması sonucu bazı vatandaşlar enkaz altında kaldı. Olay yerinde patlamanın etkisiyle açılan çukur da dikkati çekti. Enkaz altında kalan vatandaşlar, olay yerine sevk edilen UMKE, AFAD ve itfaiye ekipleri tarafından çıkarılarak hastanelere kaldırıldı.

BİR KİLOMETRE UZAKLIKTA

Patlamanın etkisi ile bir kilometre uzaklıktaki ev ve iş yerlerinin dahi camları kırıldı. İş yerinde hasar oluşan esnaf, onarım ve temizlik çalışması yaparken, ağır hasara uğrayan iş yerlerinin sahipleri yaşadıkları şoku atlatmaya çalışıyor. Bazı kişiler, hasar gören binalarda oturan yakınlarını görmek için olay yerine geldi ancak polis ekipleri güvenlik gerekçesiyle bölgeye girişlere izin vermedi.  Patlamanın ardından çok sayıda velinin, çevredeki okullardaki çocuklarını aldıkları gözlendi. Polis ekiplerinin, olay yerindeki incelemesi sürüyor.

1 TON BOMBA YÜKLÜ MİNİBÜS

Olay yerinde güvenlik güçlerince yapılan incelemede, saldırının patlayıcı yüklü minibüsle düzenlendiği belirlendi. Saldırıda bir tonun üzerinde patlayıcı kullanıldığı tespit edildi. Patlamanın şiddetiyle olay yerinde çukur oluştu.

BOMBALARI GÖREN TAKSİCİ BAĞIRDI

Öte yandan bombalı terör saldırısının ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. Görgü tanıklarının anlatımına göre, patlayıcı yüklü minibüs Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün girişine gitmeden önce bir taksi ile çarpıştı. Kazaya karışan bomba yüklü minibüs durmadan kaçınca, taksicinin peşine düştüğü ve minibüsün önünü patlamanın gerçekleştiği noktada kestiği belirtildi. Taksicinin burada aracından inerek minibüse gittiği ve kapıyı açtığı sırada bomba düzeneklerini görünce, "Bomba var" diye bağırıp kaçtığı; bu sırada Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü çevresindeki polislerin mevzi aldığı ve bazı vatandaşların kaçtığı öğrenildi. Bunun üzerine araçta bulunan PKK’lı teröristin araçtaki bombaları patlattığı öğrenildi.

GÖZÜNÜ KAYBEDEN BEBEK

Patlamada yaralanan 100'ün üzerinde vatandaş ilk aşamada bölgeye yakın özel hastanelere sevk edilirken, yaralılardan 7’sinin tedavisinin sürdüğü belirtildi. Yaralılardan bir bebeğin ise patlamada bir gözünü kaybetmesi, diğer gözünün de hasar görmesi nedeniyle ambulans uçak ile Ankara’ya sevk edildiği öğrenildi.

CUMHURBAŞKANI BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki patlamayla ilgili yetkililerden bilgi aldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, patlama haberinin ardından sabah saatlerinde Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy'u telefonla aradığı belirtildi.

SALDIRIYI PKK ÜSTLENDİ

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan ilk açıklamada, bomba yüklü araçla gerçekleştirildiğinin değerlendirildiği açıklandı. Saat 11.30 sıralarında ikinci bir açıklama yapan Valilik, patlamanın bomba yüklü bir araçla yapıldığını ve saldırının terör örgütü PKK tarafından üstlenildiğini bildirdi.  Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan ikinci açıklamada, "04.11.2016 Cuma günü saat 07.53’te ilimiz Bağlar İlçesinde bulunan Aydın Arslan bulvarında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasına yakın bir noktada, sivil vatandaşlarımızın ve öğrencilerin oldukça yoğun olarak bulunduğu bir bölgede, bölücü terör örgütü mensuplarınca üstlenilen, bomba yüklü araçla bir patlama gerçekleştirildiği anlaşılmıştır" denildi.

GÖZALTINDAKİLER NAKLEDİLDİ

Patlamanın hedefi olan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde çeşitli suçlardan gözaltında bulunan şüphelilerin ise saldırıdan sonra Silvan yolundaki Polis Okuluna nakledildiği öğrenildi. Patlama sonrası olay yerine çok sayıda sağlık, UMKE ve itfaiye ekipleri yönlendirilirken, yaralı sayısının fazla olmasından dolayı bazı ambulansların 4-5 yaralıyı birden taşıdıkları belirtildi. Saldırı sonrası çevre illerden de sağlık ekipleri sevk edilirken, yaralılar kentte bulunan kamu ve özel hastanelere kaldırıldı.

Saldırının bulunduğu bölgede vatandaşların yaşadığı binalarda büyük hasat meydana gelirken, bazı dükkan ve evlerde göçük oluştu. Göçük altında kalan yaralı vatandaşlar enkaz altından çıkarılırken, bölgede bazı noktalarda enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Kentte polis olağanüstü güvenlik önlemi alırken, özellikle hastanelere giden yollar ve hastane önlerinde önlemler artırıldı. Kentte tüm sağlık çalışanları ve emniyet birimleri göreve çağrıldı. Hastane önünde görüntü almak isteyen basın mensuplarına polis olayla ilgili yayın yasağının bulunduğu hatırlatılarak görüntü alınmasına izin verilmedi.

POLİS MEGAFONLA SAĞDUYU ÇAĞRISI YAPTI

Bombalı saldırının ardından toplanan bir grup, polis ekiplerine taş atarken, polis ekipleri araçlardan anons yaparak halkı sağduyulu olmaya çağırdı. Kalabalığa hitap eden polis memuru, günün dayanışma günü olduğunu söylerken, bir vatandaş da Kürtçe anons ederek halkı sükunete davet etti.

Patlamanın ardından bölgeye toplanan grup polis aracına yürümek istedi. Araçtan inen 2 polis havaya ateş açarak grubu dağıtmaya çalıştı. Ardından anons aracındaki mikrofonu eline alan bir polis, “Gün dayanışma günüdür. Lütfen el birliği ile Diyarbakır’ı hak ettiği yere taşıyalım. Biz bu günleri Allah’ın izniyle atlatacağız” anonsu yaptı. Daha sonra bir vatandaş da halkı sakinleştirmek için polisin mikrofonundan Kürtçe anons yaptı. Kürtçe anons yapan vatandaş, “Hepimizin yaralıları var, acı çekiyoruz. Hepimiz birbirimize yardımcı olmak durumundayız. Lütfen sakin olalım” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz