İsrail'deki Afrikalı sığınmacıların "gözaltı ya da göç" çıkmazı

İsrail'deki on binlerce Afrikalı sığınmacının, hükümet tarafından yürütülen plan kapsamında birbirinden çetrefilli iki seçenekten birini tercihe zorlandığı ifade ediliyor. Buna göre, çoğu Sudanlı ve Eritreli 40 bin sığınmacı ya üçüncü bir ülkeye "gönüllü" göç edecek ya da ne zaman biteceği belli olmayan bir gözaltı sürecine razı olacak.

İsrail'deki Afrikalı sığınmacıların

İsrail hükümetinin 3 Ocak'ta kabul ettiği "teşvik" planı çerçevesinde, "üçüncü bir ülkeye 'gönüllü' göçü tercih eden Afrikalı sığınmacılara seyahat ve resmi evrakların hazırlanması için 3 bin 500 dolar hibe edileceği" açıklandı.

Bu plan kapsamında sunulan teklifin mart ayı sonuna kadar geçerli olduğunu aktaran İsrail hükümeti, ayrılmayı kabul etmeyenlerin ise gözaltına alınacağını kaydetti.

Hükümetin açıklamasında, konuya ilişkin çalışmalar kapsamında İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Göç İdaresi'ne bağlı yasa uygulama birimlerinin güçlendirileceği belirtilerek, "60 bin sığınmacıdan 20 bini uzaklaştırıldı. Şimdiki görev, geri kalanlarını da uzaklaştırmak. Bunların çoğu da Sudan ve Eritre'den." ifadesi kullanıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler