ABD, açık artırmada satılan dinozor iskeletine el koyuyor

ABD hükümeti, New York kentinde geçen ay açık artırmada 1 milyon dolara satılan dinozor iskeletine el koyuyor.

ABD, açık artırmada satılan dinozor iskeletine el koyuyor

Heritage Müzayede Evi Eşbaşkanı Jim Halperin, nadir görülen Tyrannosaurus Bataar (T-Bataar) türü dinozora ait iskeletin Cuma günü yetkililer tarafından alınıp sigortalanarak iklim kontrollü bir depoya götürüleceğini söyledi.  

İç Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Luis Martinez ise dinozorun kemiklerinin kutular içinde hükümete ait bir depoya götürüleceğini açıkladı.

2,4 metre yüksekliğindeki ve 7,3 metre uzunluğundaki iskelet, 21 Mayıs'ta yapılan açık artırmada adının açıklanmasını istemeyen bir alıcı tarafından 1 milyon dolara satın alınmıştı.

Moğolistan Devlet Başkanı Tsakhiagiin Elbegdorj, Gobi Çölü'nde bulunan fosilin ülke dışına yasa dışı yollardan çıkarıldığını ileri sürerek mahkemeye başvurmuş, yargıç da dinozor iskeletinin ABD hükümetine iade edilmesine karar vermişti.

Mart 2010'da İngiltere'den Florida'ya getirilen iskeletin, 17 yıl önce Mogolistan'ın Nemegt bölgesinde gün ışığına çıkarıldığı sanılıyor.  

Etobur Tyrannosaurus Rex'in (T-Rex) Asya'da yaşayan akrabalarından biri olarak tanınan T-Bataar, T-Rex'e oranla daha küçük bir bedene ve daha uzun ön kollara sahipti.

Jura Devrinin sonları (150 milyon yıl önce) ile Geç Kalkolitik Dönem sonu (65 milyon yıl önce) arasında yaşayan Tyrannosaurus, dünya üzerindeki en büyük etçildi. Yaklaşık 7 metre uzunluğunda ve 4-7 ton ağırlığındaki T-Rex, güçlü arka ayakları üzerinde yürüyor, dengesini büyük kuyruğu ile sağlıyordu. T-Rex, günümüzde en çok ilgi çeken dinozor türü olarak biliniyor.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler