Arnavutluk ile İtalya Arasında Göçmen Anlaşması Onaylandı!

Arnavutluk Anayasa Mahkemesi, İtalya ile geçtiğimiz günlerde görüşülen göçmen anlaşmasına onay verdi. İtalya- Arnavutluk göçmen anlaşması yürürlüğe böylece girmiş oldu.

Arnavutluk ile İtalya Arasında Göçmen Anlaşması Onaylandı!

Arnavutluk ile İtalya arasında geçtiğimiz yılda imzalanan göçmen anlaşması onaylandı. İtalya’nın böylece Arnavutluk’un kuzey bölümünde iki göçmen merkezi kurması bekleniyor. Anlaşma kapsamına Akdeniz’de İtalyanlar tarafından kurtarılan düzensiz göçmenler bu merkezlere götürülerek tutulacak ve iltica başvuruları da buradan alınacak.

İki ülke arasında geçtiğimiz yılın Kasım ayında gerçekleşen görüşmeler sonucunda anlaşmaya varılmıştı. Ancak Arnavutluk hükümetindeki muhalif partiler bu anlaşmayı ciddi anlamda eleştirmiş, kararı bozması adına milletvekilleri henüz meclise girmeden anlaşmayı Anayasa Mahkemesine taşımıştı.

Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan incelemeler sonuçlandı. Mahkeme tarafından anlaşmanın Arnavutluk’un toprak bütünlüğünü tehdit eden unsur bulunmadığından anlaşma onaylandı. Diğer taraftan mahkeme tarafından kurulacak bu merkezlerde Arnavutluk anayasaları kadar İtalyan anayasalarının da geçerli olacağını vurguladı.

İlerleyen günlerde anlaşmanın Arnavutluk meclisine sunularak onaylanması bekleniyor. Diğer taraftan Arnavutluk Sosyalist Partisinin 140 sandalyeden 75’ine sahip olmasından dolayı anlaşmanın sorunsuz bir şekilde mecliste onaylanacağı öngörülüyor.

İtalya tarafında ise anlaşma parlamentoya gönderilmiş ve onaylanmıştı. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, anlaşmayı düzensiz göçmenlerin kontrol ve yönetimi konusunda AB ve AB üyesi olmayan ülkeler arasında ‘işbirliği modeli’ gördüğünü belirtmişti. Avrupa Komisyonu Başkanı da bu anlaşmaya destek vererek göçmenler konusunda orijinal bir çözüm yolu bulunduğunu belirtti.

Anlaşma kapsamında Arnavutluk’un Leş vilayetinde iki farklı merkez kurulacak. Bu merkezlere ayda en fazla 3 bin göçmen getirilebilecek. Yılda ise toplamda 36 binden fazla geçici göçmen alınmayacak.

İlgili Haberler
Filistinli 10 Yaralı Çocuk, Tedavi için İtalya'ya Getirildi
AİHM, Yunanistan'ı Mahkum Etti
Inter, Lazio'yu da Yenerek İtalya Süper Kupa'da Finale Yükseldi

Kaynak: İHA

Çok Okunan Haberler