Felaket! Milyonlar kaçıyor!

ABD’de kasırgaya dönüşen Harvey fırtınası şiddetini arttırdı. Gelen son dakika haberlerine göre son 12 yılın en kuvvetli fırtınası Teksas eyaletini etkisi altına almaya başladı. Fırtınanın şiddetli rüzgar ve yoğun yağış getirmesi beklenirken yetkililerden korkutucu açıklamalar geldi. Teksas Valisi Greg Abbott "ölümcül bir felakete yol açabilir" uyarısında bulundu. Vatandaşlar sığınaklara koştu.

Felaket! Milyonlar kaçıyor!

OHAL ilan edilen ABD'nin güney eyaletlerini şiddetini arttırarak etkileyen ve saatteki hızının 210 kilometreye ulaşması beklenen Harvey kasırgasının derecesi 'dördüncü kategori'ye çıkarıldı. Kasırganın deniz seviyesini 4 metre yükseliğe çıkarması bekleniyor.

BÖLGEDEN KAÇIYORLAR

Bölgede geçen çarşamba gününden bu yana Harvey'e karşı hazırlıklar devam ederken, kasırganın etkili olacağı yerlerde halk gıda ve su stoku yaparak sığınaklara koştu. Teksas'ta 30 yönetim bölgesinde, Louisiana'da da eyalet genelinde cuma akşamı itibarıyla acil durum kararı alındı. Houston, Texas City, Galveston, Freeport ve Corpus Christi'deki limanların tamamına yakınının kapatılması emri de verildi.

'ÖLÜMCÜL VE BÜYÜK BİR FELAKETE YOL AÇABİLİR'

Şimdiden Houston'da 31 bin kişinin elektriksiz kalmasına neden olan Harvey yüzünden hava yolu şirketleri uçuşlarını iptal etti. Kasırga, okulların tatil olmasına yol açarken, konser ve spor müsabakası benzeri önceden planlanan birçok etkinlik ertelendi.

Teksas Valisi Greg Abbott, Harvey'in 'ölümcül' ve 'büyük bir felaket'e yol açabileceği uyarısında bulunarak, vatandaşların kasırgaya karşı tedbirli olmalarını ve mümkün olduğunca felaket bölgesinden uzaklaşmalarını istedi. Milyonlarca kişi de bu uyarıdan sonra evlerini terk ederek sığınaklara yerleşti.

Ayrıca Vali Abbott geçen perşembe akşamı ABD Başkanı Donald Trump ve Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA) Müdürü Brock Long ile kasırgaya karşı hazırlıkların ele alındığı bir görüşme gerçekleştirdiği bildirildi.

Vali Abbott, dün Başkan Trump'a yazdığı mektupta da kasırganın etkili olduğu bölgeler için 'başkanlık felaket bölgesi ilanı' talebinde bulundu.

TRUMP'TAN 'İYİ ŞANSLAR' DİLEĞİ

Beyaz Saray'dan ayrıldığı sırada gazetecilerin başka konularla ilgili sorularını yanıtlamayan Trump ise Teksas'daki tehlikeyle ilgili, "Herkese iyi şanslar" ifadelerini kullandı.

KASIRGALARIN HIZI TEHDİTLERİ BELİRLİYOR

Bölgeye kararan bulutlar, şimşek çakmaları, yıldırım düşmeleri ve ağır sağanak yağışlarla ulaşması beklenen Harvey Kasırgası, 5 ayrı kasırga kategorisi içinde 3'üncü kategoride yer alıyor.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi'nin verilerine göre, birinci kategori kasırganın saatteki hızı 119-153 kilometreyi buluyor. Evlerin çatılarının uçmalarına, büyük ağaç dallarının kırılmalarına, sığ köklü ağaçların devrilmelerine yol açabiliyor. Enerji hatlarına da zarar veren kasırga yüzünden birkaç günlük elektrik kesilmelerine yol açabiliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz