Fransa, teflon tavaları yasaklayacak

Fransa, kanserojen olması gerekçesiyle teflon tavaların üretimini ve satışını yasaklayacak.

Fransa, teflon tavaları yasaklayacak

Teflon tavaların kanserojen olduğu konusunda bilim dünyasında tartışmalar zaten mevcuttu. Ancak somut adım atılmamıştı Fransa, teflon tavaları yasaklayacak. Fransa, teflon tavaları yasaklayacak.

Fransa'da milletvekili Nicolas Thierry tarafından meclise sunulan ve yapışmaz madde içeren tavaların yasaklanmasını talep eden yasa teklifi parlamentoda oylamaya sunulacak. Yasa önerisi, PFAS içeren ürünlerin Fransa genelinde üretim ve satışının yasaklanmasını içeriyor. Yasa tasarısı bu hafta cuma günü Ulusal Parlamentosunda oylanacak.

Yapışmaz tavalar güvenli mi?

PFAS Nedir?


Kimya endüstrisinde üretilen PFAS sonsuz kirleticiler olarak tanımlanıyor. Bu madde, teflon tavalar, gıda ambalajları, tekstil ürünleri gibi günlük yaşamda çok fazla kullanılıyor.

Avrupa Kimyasallar Ajansı 2023 yılında PFAS'ların yasaklanmasına ilişkin bir taslak yayımlamıştı.  Fransa milletvekilinin hazırladığı söz konusu yasa tasarısı, bu molekülleri içeren belirli ürünlerin üretimini, ithalatını, ihracatını ve pazarlanmasını yasaklayarak. Böylelikle halkın bu moleküllere maruz kalması azaltılmış olacak.

Mecliste sunulan tasarıda, 1 Ocak 2026 itibarıyla, güvenlik ve sivil koruma uzmanları için koruyucu giysiler hariç olmak üzere, bu maddeleri içeren tüm mutfak eşyaları, kozmetikler, balmumu ürünleri ve giysilerin yasaklanması yer alıyor.

Tekstil ürünlerinin tamamı ise 1 Ocak 2030'dan itibaren yasağa dahil edilecek. Ancak ambalaj sektörü yasanın kapsamı dışında, yer alıyor. AB bu konuda ayrı bir çalışma yürütüyor.

Bu yasa tasarısı Fransa'da binlerce kişinin istihdam edildiği tesisleri de tehdit ediyor. Bu yüzden sendikalar ve Tefal fabrikası çalışanları yasanın geri çekilmesi için protesto gösterileri organize ediyor.
Belçika da bu sağlığa etki eden maddeyi kategorize etmek ve kimilerini yasaklamak için geniş kapsamlı bir inceleme başlatılmış durumda.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz