Hama katliamı sürüyor

Suriye güvenlik güçlerinin Tireymse beldesine ağır silahlarla gerçekleştirdiği saldırıda ölü sayısı 267'ye yükseldi

Hama katliamı sürüyor

Devrim Konseyi, aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı çok sayıda Suriyelinin boğazları kesilerek veya idam edilerek katledildiklerini açıkladı.

Şam, Halep, İdlib ve Haseke'de protesto gösterileri düzenleniyor. Hama'da 30 yıl önce yapılan katliamda da 40 bin civarında Suriyeli öldürülmüştü

Suriye'nin iç kesimlerinde yer alan Hama'nın Tireymse beldesine gerçekleşen katliamda ölü sayısı artıyor.

Suriye Genel Devrim Konseyi, güvenlik güçlerinin Tireymse beldesine ağır silahlarla gerçekleştirdiği operasyonlarda, ölü sayısı 267'yi geçtiğini belirtti. Konsey, aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı çok sayıda Suriyelinin boğazları kesilerek veya idam edilerek katledildiklerini açıkladı.

Yakılarak öldürülenlerin de bulunduğunu aktaran Konsey, ailelerin tarım alanlarında ve Asi Nehri'nde ölenlerin cesetlerini aradıklarına değinerek, köyün güvenlik güçlerince kuşatıldığını, telefon ve elektriklerinin kesildiğini ileri sürdü.

Konsey, 300'den fazla yaralının olduğunu ve acil tıbbi yardıma ihtiyaçlarının bulunduğunu duyurdu.

Köy camisine 150'den fazla cesedin getirildiğine dikkati çeken Konsey, ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

-''Köyden kaçarken öldürüldüler''-

Halkın operasyonlar nedeniyle bölgeden kaçtığı ifade eden aktivist Musab Hamadi, rejimin köy ve çevresine hava destekli operasyonlar düzenlemesi sonucunda Tireymse'de katliamın gerçekleştiğini ileri sürdü.

''Halk, köyün çevresinde ve tarım alanlarında çok sayıda ceset buldu'' diyen Hamadi, Tireymse'de halkı korku sardığını ve köylülerin ölüleri bir merkezde toplamaya çalıştığını anlattı.

Köyde iletişimin kesik olmasından dolayı köyden kaçanlardan edindikleri bilgilere göre 267 kişinin yaşamını yitirdiğini öğrendiklerini sözlerine ekleyen Hamadi, ölenlerin çoğunun operasyonlar esnasında köyden kaçmaya çalışırken güvenlik güçlerince ateş edilerek öldürüldüğünü anlattı.

Rejime bağlı civar köylerin güvenlik güçlerine destek verdiğini belirten Hamadi, güvenlik güçlerinin bölgede çok sayıda kişiyi de tutukladığını kaydetti.

-Katliam protesto ediliyor-

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR), başkent Şam'ın çevresindeki banliyölerde 7, güney kesiminde yeralan Dera'da 4, Halep'te 3, Humus ve Deyr ez-Zor'da 1'er kişi olmak üzere güvenlik güçlerince açılan ateş sonucunda 16 kişinin hayatını kaybettiğini böylece 250 olarak açıklanan ölü sayısının 267'ye yükseldiğini bildirdi.

Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) ise Hama'nın Tireymse bölgesinde dün akşam saatlerinde gerçekleştirilen katliamın ardından Ordu birliklerinin belde çevresindeki kuşatmasının sürdüğünü, Şam, Halep, İdlib ve Haseke'de katliamı protesto gösterilerinin düzenlendiğini duyurdu.

-Hama'da ilk katliam değil-

2 Şubat 1982'de Suriye Hükümeti'nin Müslüman Kardeşler'in Hama şehrinde başlattığı gösterileri bastırmak amacıyla düzenlenen saldırıda binlerce kişinin yaşamını yitirdiği katliam gerçekleştirilmişti. Uluslararası Af Örgütü, bu katliamda 10 ila 25 bin civarında ölüm gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

Suriye ordusu yıkılmış binaların içinde saklananları öldürmek veya ortaya çıkarmak için zehirli gaz kullandığı katliamda, direnişin devam etmesi üzerine şehir büyük toplarla çevrilerek üç hafta boyunca saldırıya maruz bırakıldı.

Hama katliamı sırasındaki ölümlerin sayısı çeşitli kaynaklarda 7,000 ile 35,000 arasında değişmektedir. Suriye İnsan Hakları Komitesi'nin rakamlarına göre ise ölülerin sayısı 30,000 ile 40,000 arasındadır.

Kaynak: Diyarbakır Söz