Irak meclisi, ilk kez Türkmen sorununu görüştü

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi: "Ulusal Konferans'tan ümitsiz olduğumuz için Türkmen meselesini parlamentoya taşıdık"

Irak meclisi, ilk kez Türkmen sorununu görüştü

Irak meclisi, kuruluşundan bu yana ilk kez Türkmenlerin sorunlarını ele aldı.

Irak'taki Türkmenlerin sorunlarını meclisin dünkü oturumuna taşıyan Türkmen milletvekilleri, yaptıkları basın açıklamasında, meclisin, kurulduğundan bu yana ilk kez Türkmen meselesini görüştüğünü, bunun hem Türkmenler hem de meclis açısından tarihi bir gün olduğunu belirtti.

Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu'ndan Türkmen milletvekili Abbas Beyatlı, Türkmen meselesinin görüşüldüğü oturumun meclis ve Türkmenler için tarihi bir gün olduğunu ifade ederek, oturumda Türkmenlerin uğradığı zulüm, kimliklerinin zorla değiştirilmesi, idam edilmeleri ve mal varlıklarına el konulmasıyla ilgili hazırlanan raporun dinlendiğini aktardı.

Beyatlı, bu tarihi günde Türkmenlerin, toplumun asli unsuru olduğunu hissettiklerini söyledi.

Türkmenlerin iki önemli isteğinin bulunduğunu ve bunlardan asla vazgeçilmeyeceğini belirten Beyatlı, "Stratejik önemdeki 11 mevkide Türkmenler yok. Dengenin sağlanması için federal meclis başkanının Türkmen olmasını istiyoruz. Lağvedilmiş Devrim Komuta Konseyi kararıyla 1976 yılında devletin Beşir ve Tisin bölgelerinde el koyduğu Türkmen topraklarının, iade edilmesini talep ediyoruz" dedi.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşed Salihi de Irak'taki siyasi krizi sona erdirecek Ulusal Konferans'tan ümitsiz oldukları için Türkmen meselesini meclise taşıdıklarına dikkati çekti.

Salihi, "Malumdur ki biz Ulusal Konferans'ın hazırlık toplantılarının hepsinde Türkmenlerin meselesini gündeme getirdik. Baktık ki hiçbir şekilde Ulusal Konferans hazırlık toplantılarında ümit yok. Çünkü Sünni, Şii ve Kürt meselelerini konuşuyorlar. Bu yüzden parlamento içinde konuşmayı tercih ettik. Türkmenler için tarihi bir gündü. 1920'li yıllardan bu yana Irak parlamento tarihinde hiçbir şekilde Irak Türkmenleri gündeme gelmemiştir. Bizim isteğimiz üzerine Irak Türkmenlerinin sorunları gündeme geldi. Irak Türkmenlerinin tüm istekleri gündeme geldi" dedi.

Meclise sundukları talepleri hakkında konuşan Salihi, Türkmenlerin hak ve hukukunu gündeme taşıyacak "Bağımsız Yüksek Türkmen Komisyonu" adı altında bir komisyon kurulmasını, Türkmenlerin elinden alınan toprakların iade edilmesini, cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve meclis başkanlığında Türkmenlerin doğru bir şekilde temsil edilmesini istediklerini söyledi.

Meclis içinde Türkmenlerin durumunu inceleyecek bir komisyonun kurulduğunu ifade eden Salihi, şöyle konuştu:

"Irak'ta Türkmenler, asimilasyon siyasetine maruz kaldı. Türkmenler, arazilerini kaybetti ve göçmen durumuna düştü. Meclisteki siyasi gruplar bizimle dayanışma içindeydi. Bir komisyon kuruldu. Bu komisyon Türkmenlerin durumunu inceleyecek ve tavsiyelerde bulunacak. Onun neticesinde meclisten kararlar çıkacak."

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler