İran'da, Kerbela şehitlerini anma törenleri

Kerbela şehitleri, İran'da milyonlarca kişinin katıldığı matem merasimleriyle anıldı.

İran'da, Kerbela şehitlerini anma törenleri

Hz. Muhammed'in torunu, Hz. İmam Hüseyin ve 72 sahabesinin, "Aşure Günü" Kerbela'da şehit edilişlerinin 1373. yıl dönümünde Tahran'da da çeşitli törenler düzenlendi.

İmam Hüseyin Meydanı ve çevresi başta olmak üzere kentin kutsal yerleri, camileri, mescitleri ve meydanlarındaki anma törenlerine yediden yetmişe milyonlarca kişi katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından başlayan törenlere cami, mahalle, dernek ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan "deste" ve "sinezen" gruplarının mersiye ve ağıtlarıyla devam edildi.

İslam, şahadet ve yasın sembolü yeşil, kırmızı ve siyah bayrakların taşındığı törenlerde Kerbela şehitleri için göz yaşı döküldü, dualar edildi.

Hemen herkesin siyahlar giydiği törenlerde çoğunluğu gençlerden oluşan "deste" grupları, Kerbela şehitlerinin çektiği acıları hissetmek için elleriyle göğüslerine ve zincirlerle sırtlarına vurarak yas tuttu.

Özellikle çocuk ve gençlerin "Ya Resulallah", "Ya Hüseyin" ve "Ya Zeyneb" yazılı bandajlar taktığı törenlerde, Ehl-i Bey'te sevgi, itaat, vefa ve bağlılığı ifade eden dövizler, pankartlar taşındı.

KERBELA ŞEHİTLERİ

''Her gün Aşure, her yer Kerbela'' temasının işlendiği törenlerde, İslam coğrafyasında emniyet, barış ve huzurun sağlanması için dualar edildi.

Konuşmalarda, İslam, adalet, özgürlük ve diğer insani değerler uğruna şehit oldukları için İmam Hüseyin ve beraberindekilerinin on dört asırdır unutulmadığı vurgulandı.

Törenlere öğlen ezanının okunmasıyla ara verildi, alanlarda cemaatle kılınan namazda kadınlar da erkeklerin arkasında saf tuttu.

Çeşitli sivil toplum kuruluşları ile hayırseverler tarafından törenlere katılanlara su, çay, şerbet ve yemek ikram edildi.

Çok sayıda ana ve yan yolun trafiğe kapatıldığı kentte, törenlere öğleden sonra da devam edildi. Büyük alanlardaki törenlerin ardından vatandaşlar gruplar halinde kendi sokak ve mahallelerine kadar ağıtlar yaktı, mersiyeler okudu.

Tasua ve Aşure günlerinin resmi tatil olduğu İran'da, törenler süresince ilk yardım ve sağlık ekipleri hazır tutuluyor.

Yas törenleri ve anma programlarına akşam namazının ardından cami ve mescitlerde devam edilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz