İstifa eden 9 bin doktora 4 gün süre

Güney Kore Sağlık ve Refah Bakanlığı, tıp fakültesi öğrencilerinin sayısının artırılması planı karşısında istifa eden 9 bini aşkın stajyer doktora göreve dönmeleri için 20 Şubat'a kadar zaman verdi.

İstifa eden 9 bin doktora 4 gün süre

Güney Kore hükümeti, tıp fakültesi öğrencilerinin sayısının artırılması girişimini protesto etmek amacıyla 20 Şubat'tan bu yana istifasını sunan 9 binden fazla stajyer doktorun göreve dönebilmeleri için son günün 29 Şubat olduğunu açıkladı. 

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, hükümetin tıp fakültesi öğrenci kontenjanının artırılması girişimi nedeniyle binlerce stajyer doktorun istifasını sunması, ülkenin sağlık sistemini önemli ölçüde olumsuz etkiledi.

Sağlık ve Refah Bakanı İkinci Yardımcısı Park Min-soo, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, istifasını sunan stajyer doktorların görevlerine dönebilmeleri için son günün 29 Şubat olduğunu, aksi durumda marttan itibaren lisanslarının en az 3 ay süreyle askıya alınacağını bildirdi.

BAKAN YARDIMCISI PARK: ADLİ İŞLEM KAÇINILMAZ HALE GELECEK

Park, görevlerine dönmeyenlere yönelik adli işlemlerin 'kaçınılmaz' hale geleceği uyarısında bulundu. Hükümetin doktorlarla görüşmeleri sürdürmek için hiçbir çabadan kaçınmayacağını söyleyen Bakan Yardımcısı Park Min-soo, "Toplu eylemler yerine görüşmeler yoluyla tıbbi reform arayışının yollarını tartışmayı umuyoruz" dedi.

BAKANLIK, TIP FAKÜLTESİ KONTENJANLARINI ARTIRMA KARARI ALMIŞTI

Sağlık ve Refah Bakanlığı, kırsal ve önemli tıbbi alanlarda sağlık hizmetlerinin yetersizliği sebebiyle tıp fakültesi kontenjanlarının 2 bin kişi artırılmasına karar vermişti. Bunun üzerine ülkedeki yüzlerce doktor, 20 Şubat'ta başta başkent Seul olmak üzere birçok şehirde hükümetin planına karşı 'tıbbi eğitim ve hizmet kalitesinin bozulacağı' gerekçesiyle protesto düzenlemiş ve binlerce stajyer doktor istifasını sunmuştu.

Güney Kore, gelişmiş ülkeler içinde nüfusa göre en düşük doktor sayısına sahip bulunan ülkeler arasında yer alıyor. Ülkede yaklaşık 13 bin stajyer doktor bulunuyor.

'İSTİFALARIN HİÇBİRİ KABUL EDİLMEDİ'

Sağlık ve Refah Bakanı İkinci Yardımcısı Park, istifaların hiçbirinin kabul edilmediğini, hükümetin doktorların işe dönmeleri için resmi talimat yayımladığını duyurmuştu.

Güney Kore'deki tıbbi kanunlara göre hükümet, kamu sağlığı konusunda kaygı duyulacak bir durum bulunması halinde doktorlar ve diğer tıbbi personelin göreve dönmesi talimatı yayımlayabiliyor.

Talimata uymayan personel, 3 yıla kadar hapis ya da yaklaşık 22 bin dolar cezanın yanı sıra tıp lisanslarının feshiyle karşı karşıya kalabiliyor. Hükümet, ayrıca yaklaşık 9 bin stajyer doktorun istifasını sunmasının halk sağlığı üzerindeki etkisini gerekçe göstererek toplum sağlığı risk seviyesini 'temkinli'den 'ciddi' düzeye yükseltmişti.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler