Mezhep çatışmasına dikkat!

Irak Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ferit Esesert, Musul'u kurtarmaya yönelik operasyona sadece Irak ordusu ve İranlı milislerin katılması durumunda "büyük bir felaketin" ortaya çıkacağını ve olayın "mezhep çatışmasına" dönüşeceği uyarısında bulundu.

Mezhep çatışmasına dikkat!

Merkezi Irak'ın Süleymaniye kentinde olan kuruluşun başkanı Esesert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü IŞİD'in elindeki Musul ilinin kurtarılması operasyonunda Sünnilerden oluşan bir gücün mutlaka görevlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Sadece Irak ordusu ile İran milisleri hamle yaparsa o zaman daha büyük bir felaket ortaya çıkar ve olay tamamen bir mezhep çatışmasına dönüşür" dedi.

 Musul operasyonuna katılacak bir grup Sünni polis ve askerin, Erbil'de eğitildiğini aktaran Esesert, Peşmergenin görev alıp almayacağına ilişkin soru üzerine "Şu ana kadar bölgedeki siyasi merciler net bir karar almış değil. Bu yüzden askeri bir karardan önce siyasi bir karar lazım. Peşmerge güçlerinin katılması ilerideki süreçte netleşir" ifadesini kullandı.

"MUSUL HALKI TÜRKİYE'NİN OPERASYONA KATILMASINI İSTİYOR"

"Musul halkı ve Irak'taki Sünniler, Türkiye'nin operasyona katılmasını istiyor" diyen Esesert, "Başta Musul Valisi Esil Nuceyfi olmak üzere bölgedeki diğer kesimler, Irak ordusu, İranlı milisler ve Peşmergeye bir alternatif olması için Türkiye'nin de bu operasyonda yer almasını istiyor. Ancak merkezi Irak hükümeti, herhangi bir yabancı askeri gücün, operasyona katılmasına izin vermeyeceğini duyurdu" şeklinde konuştu.

Ferit Esesert, Türkiye'nin, Bağdat'a iki kargo uçağıyla askeri yardım göndermesine ilişkin ise şunları kaydetti:

"Ankara, bu hamle ile IŞİD'e karşı olduğunu tüm dünyaya göstermeye çalıştı. Aynı zamanda olayların başlamasından bu yana kendisine yönelik yapılan suçlamalara bir cevap olarak, IŞİD'e karşı oluşturulan cephenin yanında olduğunu gösterdi."

Kaynak: Diyarbakır Söz