Mısır’dan Hamas'a uyarı! 2 hafta süre verildi

Mısır yönetimi, Hamas'ı Refah'a kara saldırısı yapmayı planlayan İsrail ile 2 hafta içinde bir anlaşmaya varması yönünde uyardı. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin de Refah kentine saldırıyı 3 kere onayladığı ve saldırı için hükümetten yeşil ışık beklediği bildirildi.

Mısır’dan Hamas'a uyarı! 2 hafta süre verildi

ABD merkezli The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, İsrail ile Hamas arasında esir takası ve ateşkes anlaşması için arabulucu olan Mısır, Hamas'ı İsrail ile 2 hafta içinde anlaşmaya varması yönünde uyardı.

Kahire yönetimi, Hamas'ın 2 hafta içinde İsrail ile esir takası ve ateşkes konusunda bir anlaşmaya varmaması durumunda İsrail ordusunun yüz binlerce Gazzelinin sığındığı Refah kentine kara saldırısı başlatacağı yönünde uyarıda bulundu.

İsrail basınında dün çıkan haberlere göre, Mısır, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine kara harekatı düzenlemesi durumunda 1979 yılında imzalanan İsrail-Mısır barış anlaşmasını askıya alacağını Tel Aviv yönetimine bildirdi.

İSRAİL HÜKÜMETİNDEN ONAY BEKLENİYOR

The Times of Israel gazetesinin haberine göre, Halevi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da katıldığı bir toplantıda İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarına ilişkin bakanları bilgilendirdi.

İsrail'in "Kanal 13" televizyonunda yer alan haberde de Halevi’nin, bakanlara Refah’a saldırı için “üç kez onay verdiğini ve hükümetin izin vermesi halinde saldırıya hazır olduklarını söylediği” kaydedildi.

Haaretz’te yer alan ve ismi paylaşılmayan kaynaklara dayandırılan haberde ise hükümetin Refah’a saldırı için henüz bir takvim belirlemediği kaydedildi.

Öte yandan İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Halevi’nin toplantıda sınırdaki önlemler konusunda tartıştığı ve Gvir’in “sınıra yaklaşanların vurulmasını” savunduğu ifade edildi.

İkilinin, İsrail’in saldırıları altındaki Gazzelilere giden yardımların engellenmesi konusunda da tartıştığı ve Halevi’nin ise “yardımların Kerem Ebu Salim’den geçmemesi halinde İsrail’in denetimi olmadan Refah üzerinden geçeceğini söylediği” öne sürüldü."

ORDU DURUMDAN RAHATSIZ"

İsrail gazetesi Yediot Ahranot'un haberine göre ise Han Yunus kentindeki saldırılarını sona erdirmeye yaklaşan İsrail ordusu, Refah kentinde kara operasyonlarına hazırlanıyor.

1,4 milyon nüfusun bulunduğu Refah kentinde savaşın nasıl olacağı konusunda soru işaretlerinin olduğu aktarılan haberde, İsrail'in yakın gelecekte savaş bağlamında iki şey görmek istediğini, bunların da esir takası ve Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınır hattı Philadelphia Koridoru'yla (Selahaddin Koridoru) alakalı olduğu kaydedildi.

Mısır'ın karşı çıktığı Refah'a askeri operasyonların yapılması seçeneğinde, Kahire yönetiminin İsrail denetimi olmadan Refah Sınır Kapısı'ndan yardımların girişini sağlamasından endişe edildiği belirtildi.

Haberde, İsrail'in, Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze Şeridi'ne giren her kamyonun güvenlik denetimini yapmasına olanak tanıyan Mısır ile koordinasyonunun eşi benzeri görülmemiş bir durum olduğu ve buna zarar vermenin Mısır'ın güvenliğinden daha fazla İsrail'in güvenliğine zarar vereceği değerlendirmesinde bulunuldu. Bu nedenle ordunun rahatsız olduğu ve denetim yapılmadan silah nakli yapılabileceği ihtimali konusunda uyardığı aktarıldı.

İsrail devlet televizyonunun dün yayınladığı habere göre, Mısır, Refah kentine kara harekatı düzenlemesi durumunda İsrail-Mısır Barış Anlaşmasını askıya alacağını İsrail'e bildirmişti.

İsrail-Mısır Barış Antlaşması, ABD'nin Washington şehrinde 26 Mart 1979 tarihinde, Camp David Sözleşmesinde alınan kararları takiben imzalandı. Anlaşmanın en önemli maddeleri arasında "taraflar arasındaki savaş halinin sona erdirilmesi, ilişkilerin normalleştirilmesi, İsrail'in Sina Yarımadası'ndaki askerlerini çekmesi ve bölgenin askerden arındırılması" yer alıyor.

REFAH'A SALDIRI SİNYALLERİ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 1 Şubat'ta Gazze Şeridi'nin Han Yunus bölgesindeki İsrail birliklerini ziyaretinde yaptığı açıklamada, kara saldırılarını, Mısır sınırındaki Refah kentine taşıyacaklarını söylemişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da 4 Şubat'taki açıklamasında, Refah kentine kara saldırısı başlatacaklarının işaretini vermişti.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın 6 Şubat'ta siyasi kaynaklara dayandırdığı haberde, Refah kentinde operasyonlara başlamadan önce kentin tahliye edileceği belirtilmişti.

İsrail Başbakanlık Ofisinden 9 Şubat'ta yapılan açıklamada, Netanyahu’nun, ordu ve güvenlik teşkilatına, Gazze Şeridi'nin güneyine saldırı düzenlenmesi ve buraya sığınmış yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin yerinden edilmesi için gerekli planın hazırlanması talimatını verdiği kaydedilmişti.

REFAH'IN ÖNEMİ

Gazze Şeridi'nin güneyinde Mısır sınırında yer alan Refah kenti, İsrail saldırıları nedeniyle yerlerinden edilen binlerce kişinin kente sığınmasıyla birlikte 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze'nin yaklaşık yarı nüfusuna ev sahipliği yapıyor.

İsrail güçleri, Refah kentini sık sık hava saldırılarıyla hedef alıyor. İsrail'in Refah kentine kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridi'nde sığınacak yerlerinin kalmayacağından endişe ediliyor.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190'ı kadın olmak üzere 28 bin 176 Filistinli öldürüldü, 67 bin 784 kişi yaralandı.

Enkaz altında hala binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler