'Mursi'nin yetkileri' eylemi

Eylemciler Mısır lideri Mursi’den Askeri Konsey’in kısıtladığı yetkilerini geri almak için harekete geçmesini ve siyasi tutukluların bırakılmasını istedi.

'Mursi'nin yetkileri' eylemi

Tahrir Meydanı’nda eylemler devam ederken, göstericiler yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’den yetkilerini devralması çağrısı yapıyor. Müslüman Kardeşler’e yakınlığıyla bilinen Ocak Devrimi Heyeti Başkanı Saffet Hicazi, “Eylemciler, isteklerinin gerçekleşmesi için Mursi’yi yetkilerini devralmaya çağırıyor. Göstericiler buna göre eyleme devam edip etmeyeceklerini belirleyecek” dedi.

Önceki akşam ve dün de ülkede ‘25 Ocak Mısır devriminden sonra siyasi nedenlerle tutuklanan yakınlarının serbest bırakılması’ için eylemler düzenlendi. Sivil toplum kuruluşları üyeleri ile aktivistler, askeri yönetimi ve siyasi tutuklamaları protesto için Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yürüdü. Grup adına konuşan Muhammed Said, “25 Ocak Mısır Devrimi’nin en güzel meyvesi Mursi’nin cumhurbaşkanlığıdır. Ama Hüsnü Mübarek döneminde gösterilerde tutuklananlar hala serbest bırakılmadı. Bu yüzden onlar serbest kalana kadar eylemlerimiz sürecek. Gerek Mısır’da gerek yurt dışında bulunan siyasi tutukluların bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz’’ dedi. Eylemciler, askeri yargılama istemediklerini ve Mursi’den öncelikli olarak siyasi tutuklularla ilgili girişimde bulunmasını talep etti.

 

Cinayet işlemeyenler bırakılabilir

Mursi’nin ise devrim akabinde gelişen olaylarda tutuklu ve mahkumların davalarına bakmak üzere İçişleri Bakanlığı, Askeri Mahkeme Komitesi ve Kamu Savcılığı’nın harekete geçmesini istediği belirtilirken, cinayet suçu işlediği kanıtlanmayanların bırakılmasına da yeşil ışık yaktığı kaydedildi.

Mursi’den ayrıca memurlar ve emeklilere yüzde 15 maaş zammı müjdesi geldi. Kamudaki memurlar ve emeklilerin maaşlarına Temmuz itibariyle yüzde 15, kamu işçilerinin maaşlarına da yüzde 50 zam yapılacak.

 

Mısır Afrika Birliği zirvesine davetli

Böylece kamu işçilerinin maaşı 200 cüneyhten 300 cüneyhe (33 dolardan 50 dolara) çıkacak. Mursi’nin sözcüsü Yasir Ali, ‘’Bir buçuk milyon Mısırlı, zamlardan istifade edecek. Bu iki karar vatandaşların omuzlarındaki yükü azaltmak ve sosyal adaleti sağlamak için alındı’’ diye konuştu. Öte yandan Mısır, 17 yıl önce Mübarek’in suikaste uğraması nedeniyle terk ettiği Afrika Zirvesi’ne davet edildi. Afrika Birliği, 17 Temmuz’da Addis Ababa’daki zirveye Mursi’yi de çağırdı. Mursi daveti kabul ederken, cumhurbaşkanı sıfatıyla katılacağı ilk uluslararası zirve olması açısından bu davetin önemli olduğu yorumu yapıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz