Ukrayna’da bir bürokrata daha suçüstü

Ukrayna’da yeni yolsuzluk operasyonları sürüyor. Odessa’da üst düzey bir bürokrat, 27 bin dolar rüşvet alırken suçüstü yakalandı.

Ukrayna’da bir bürokrata daha suçüstü

Ukrayna’nın Odessa kentinde Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi’nin yöneticilerinden biri, 27 bin dolar rüşvet alırken suçüstü yakalandı.

Zanlının, Mısır’a ihracat edilmek istenen tahıl ürünlerini ek denetime tabi tutmama ve gerekli evrakları hazırlama karşılığında bir işadamından rüşvet aldığının belirlendiği bildirildi.

Güvenlik güçlerinin, bürokratı bir alışveriş merkezinde 13 bin 400 dolar ve 327 bin 300 grivna (toplam yaklaşık 27 bin dolar) rüşvet alırken suçüsü yakaladığı kaydedildi.

Ukrayna’nın Jitomir kentinde de Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi Başmüfettişinin düzenli olarak rüşvet aldığı tespit edildi.

Ukrayna Güvenlik Servisi’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, müfettişin, gerekli sertifika ve izin belgelerini sağlama karşılığında ayda 100 bin grivna civarında (yaklaşık 4 bin dolar) rüşvet aldığının ortaya çıkarıldığı kaydedildi.

Kiev’de de dün Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanlığı’ndan bir yetkili, 150 bin dolar rüşvet alırken suçüstü yakalanmıştı.

TNS Ukraina şirketinin anketine göre, Ukrayna halkının yüzde 41’i son bir yılda rüşvete muhatap oldu.

Ukrayna’da rüşvetin en yaygın olduğu alanlarının başında sağlık sektörü geliyor. Rüşvet vakalarının yüzde 61’i bu alanda kaydediliyor.

Eğitim kurumları (yüzde 34), emniyet güçleri (yüzde 24), denetim ve kontrol organları (yüzde 19) ile belediyeler (yüzde 18) ülkede rüşvetin en yaygın olduğu diğer yerler.

Anket katılımcılarının yüzde 59’u Ukrayna’da rüşvetçilerin cezasız kalmasını, yüzde 44’ü üst düzey yöneticiler ve bürokratlar arasında rüşvetin yaygınlığını, yüzde 42’si rüşveti önlemeye yönelik yeterli önlemlerin olmamasını, yüzde 36’sı rüşvetin gelenek haline gelmesini, yüzde 24’ü ise düşük maaşları rüşvetin sorununun nedeni olarak gösterdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz