(Video) AB: Rusya Anlaşmaya bağlı kalmalı

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na bağlı kalması gerektiğini, anlaşmadan çekilmesi halinde tahıl sevkiyatlarındaki kesintilerin "tek sorumlusu" olacağını bildirdi.

(Video) AB: Rusya Anlaşmaya bağlı kalmalı

AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmeyi düşündüğüne dair yaptığı açıklamayla konuştu.

Stano, Putin'in Ukrayna'da başlattığı savaş ve Ukrayna'nın tahıl ihracatını bloke etmesi nedeniyle tahıl, gübre ve diğer tarım ürünlerinin tedarikinde yaşanan sorunlardan doğrudan sorumlu olduğunu belirterek, "Rusya açlığı sadece Ukrayna halkına karşı bir silah olarak değil, aynı zamanda Afrika, Asya veya Orta Doğu'daki en savunmasız insanların acılarını artırmak için jeopolitik bir araç olarak da kullanıyor." dedi.

Karadeniz üzerinden engelsiz ticaret akışı ile gıda ve tarım ürünleri ihracatının önündeki tek engelin Rusya'nın Ukrayna'da sürdürdüğü savaş olduğunu vurgulayan Stano, "Rusya, yasa dışı savaşı ve Ukrayna limanlarının gayri meşru blokajını durdurmalı. Cani, yağmacı birliklerini tüm Ukrayna topraklarından geri çekmeli. O zamana kadar Rusya'nın Karadeniz Tahıl Anlaşması'na dahil olması çok önemli. Rusya anlaşmadan çekilirse, büyük miktarlarda ve ekonomik olarak uygun şekilde tahıl ihracına izin veren ana yolu yeniden kapatacaktır. Rusya, dünya çapındaki tahıl teslimatlarının kesintiye uğramasından yine tek başına sorumlu olacak."ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz