Aile karneyi tek düşünüyor

'Aile, çocuğun karne başarısına takılıyor, kişilik ve ahlâkı ihmal ediyor'

Aile karneyi tek düşünüyor

Kişisel Gelişim Uzmanı Sıtkı Aslanhan, ailelerin çocuğun okul başarısına, karne başarısına takıldığını ancak karakterini, kişiliğini ve ahlakını ihmal ettiğini söyledi.

Kişisel Gelişim Uzmanı Sıtkı Aslanhan, çocuk eğitiminde anne babaların düştüğü büyük yanlışlığa dikkat çekti. Aslanhan, "Bize bir bardak su getirmeye aciz olan yavrumuz, bir yabancı arkadaşıyla el ele tutuşup 8. kattan atlayabiliyor. Bizim için kılını kıpırdatmaktan aciz olan yavrumuz, tuttuğu futbol takımı, mensup olduğu çete, kız arkadaşı, erkek arkadaşı için adam öldürüyor, ölümü göze alıyor.

KARNE BAŞARISINA TAKILIYOR

Okuldan geliyor, nasılsın iyiyim, dersler nasıl iyi, 3. bir kelimeyi bizimle paylaşmayan, akşam bizimle oturup yüzümüzü bile görmek istemeyen kızımız, oğlumuz, yan odaya geçip kapıyı kilitledikten sonra ama telefon ama internetle sabaha kadar başkasıyla neyi paylaşıyor. Bizde arayıp bulamadığı, başkalarında aradığı, bulmaya çalıştığı ne var acaba? Biz nerde hata yapıyoruz?" diye soran Aslan, özellikle son 10 yılda, Türkiye'de anne ve babaların, sadece çocukların okul başarısına, akademik başarısına, karnenin sol tarafına takıldığını ancak kimsenin çocuğunun kişiliğine, karakterine, şahsiyetine, edebine ve ahlakına odaklanmadığına dikkat çekti. Aslanhan, şöyle dedi:

KİŞİLİK VE AHLAK İHMAL EDİLİYOR

"13 yıldır bu işi yapıyorum. Anne babalar gelir, hocam, 'Fen lisesini kazanması için hangi dershaneye göndereyim', 'oğlumun üniversiteyi kazanması için hangi matematikçiden ders aldırsak', 'nerden napsak hangi okula göndersek acaba daha başarılı olur.' Bir tane Allah'ın kulu gelip de bu kız var ya merhametsiz, bu oğlan paylaşmayı bilmiyor. Bu kız annesine, babasına saygısız, büyükleriyle nasıl konuşacağını bilmiyor, ben buna edebi terbiyeyi, ahlakı, paylaşmayı, insanlığı, merhamet duygusunu nasıl öğretirim diyeni duymadım." Seminere çok sayıda öğrenci velisi katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz