Birgün biz de engelli olabiliriz

“Ülkemizde Engelli Birey Olmak” kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Birgün biz de engelli olabiliriz

10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelli Şube Müdürlüğü ve Yerel Gündem 21 Engelli Meclisi ortaklığıyla “Ülkemizde Engelli Birey Olmak” kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Ödül törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Vali Yardımcısı Cemal Kansız, Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Metin Kılavuz ve çok sayıda engelli derneği üyeleri ve yakınları katıldı.

 Törende konuşan Diyarbakır Göreme Engellileri Spor Kulübü Başkanı Emin Baran, bu yarışmayı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla engelsiz lise öğrencileri arasında düzenlediklerini söyledi. Kompozisyonlarıyla yarışmaya katılan öğrencilere teşekkür eden Baran, “Bizim yüreğimizde hepinizin birinci olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Metin Kılavuz, sadece bir hafta değil tüm yıla yayılan çalışmalarıyla Türkiye’de ölçülemeyecek kapsamda etkinlikler yaptıklarını anlattı. Bilimsel verilere dayanmasa da Türkiye’de ki engelli oranının yüzde 12 olduğunu söyleyen Kılavuz, Diyarbakır’da ise yüzde 20’lik bir nüfusun engelli olduğunu belirtti.

ENGELLİ OLMAK EKSİKLİK DEĞİL

Vali Yardımcısı Cemal Kansız da engelli olmanın asla bir eksiklik olmadığını söyleyerek, “Çünkü hiçbir arkadaşımız bu durumda olmayı kendisi seçmemiştir” diye konuştu. Engelli haftasının kendileri için çalışmalarını gözden geçirmek ve entegrasyon sağlamak açısından çok önemsediklerini söyleyen Kansız, toplumdaki anlayış değişikliğini yaratabildikleri takdirde çok mesafe alacaklarını ifade etti.

BİR GÜN BİZDE ENGELLİ OLABİLİRİZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise yarışmaya fikriyle, yüreğiyle katılan herkese teşekkür ederek “Asla unutmayalım; birgün bizler de engelli olabiliriz” diye konuştu. Bu empatiyi yaparken öncelikle kendi mekanlarından başladıklarını bildiren Baydemir, 2004 yılından itibaren inşa etmiş oldukları her yapının engellileri dikkate alarak yaptıklarının altını çizdi. Sosyal hizmetler politikasında sadece Türkiye’de değil dünyada da model olduklarını ifade eden Baydemir, 27 ülkenin katıldığı Porto Allegre’deki yarışmada Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Metropolis ödülüne layık görüldüğünü hatırlattı. Bundan sonraki çalışmalarında da engelli yurttaşları dikkate alarak çalışacaklarını ifade eden Baydemir, “Geçmişin tahribatını silmek biraz zaman alıyor. Gücümüz oranında eskiyi değiştirmeye çalışacağız” diye konuştu.

EKSİKLERLE BÜTÜNLEŞMEK ADINA

Daha sonra “Eksiklerle Bütünleşmek” adlı kompozisyonuyla üçüncü olan Silvan Anadolu Lisesi öğrencisi Ferhat Tayhan fotoğraf makinası ödülünü Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Metin Kılavuz’un elinden alırken Açıköğretim Lisesi’nde okuyan Arzu Uğurer’in ödülü Vali Yardımcısı Cemal Kansız tarafından v erildi. Yarışmada birinci olan Dicle Kız Teknik Meslek Lisesi Öğrencisi Çiçek Yardımcı’ya Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından diz üstü bilgisayar hediye edildi. Ardından engelli yurttaşlara verdikleri destek ve yapmış oldukları çalışmalar nedeniyle Baydemir, Kansız ve Kılavuz’a plaket verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz