Görüş Bildir

Bunları Öğretiniz!

Çocuklar, aslında yetişkinlerin tahmin ettiğinden çok daha beceriklidir. Kolaylıkla öğrenebilecekleri ve sorumluluk almayı öğrenecekleri işleri onlara vererek gelişimlerini hızlandırabilirsiniz.

Bunları Öğretiniz!

Çocuk eğitiminin belki de en önemli belirleyicisi, ona ne kadar sorumluluk verdiğinizdir. Karakterlerinin oluşmasında, sorumluluk duygularının gelişmesinde, özgüvenli olarak yetişmelerinde en büyük pay, onlardan ne beklediğinizi belirlemenizdedir. "Yapamazsın" demeden ev işlerini bölüşmek, zorlandıkları noktalarda yardım ederek güven duygularını geliştirmek, kendilerini hem ev hayatına hem de sosyal hayata dahil hissetmelerini sağlar. Bu, oldukça verimli bir gelişimin önünü açar ve eğitim hayatlarının da oldukça verimli geçmesini sağlar.

Bazen kendi çocuğunuz için "Bu işi yapamaz herhalde" diye düşündüğünüz noktada, çocukların bizi şaşırtması ortaya çıkar. Onlar, bizim beklentilerimizden çok daha fazlasını karşılayabilecek derecede becerikli. 10 yaşınıza kadar çocuğunuza öğreterek hayatının geri kalanını da pozitif yönde etkileyebileceği 5 madde.

1- Çamaşır yıkama

6 yaşındaki bir çocuğa çamaşırlarını nasıl yıkaması gerektiğini, çamaşır makinesini nasıl kullanması gerektiğini ve deterjan ölçmeyi öğretebilirsiniz. Bu, küçük bir çocuk için ev işlerine dahil olmada müthiş bir adımdır. Kız ya da erkek çocuk fark etmeden, çamaşır yıkamayla ilgili her şeyi öğrenmeleri oldukça faydalı olur.

2- Ekim ve dikim işleri

Pek çok çocuk anasınıfındayken tohum ekmeyi öğreniyor. Ancak ektiği tohum filizlendiğinde saksıya nasıl alması gerektiğini öğrenemiyor. Bunu öğretmek, bitkilerle hangi sıklıkta ilgilenmesi gerektiğini göstermek ve bir bitkinin gelişiminden keyif almayı öğretmek sizin işiniz.

3- Hediye paketlemek

Bakın bu oldukça eğlenceli bir iş. Babasına, kardeşine, hatta belki de size aldığı hediyeyi nasıl paketleyebileceğini öğretin ona. Böylece, hediye almanın da vermenin de keyfini çıkarmakla kalmayıp, gerekli durumlarda hediyesini kendisi süsleyecek.

4- Mektup yazmak

Çocuğunuz bir mektup yazabilir, onu resimlerle süsleyebilir,  zarf kapatabilir ve sizin yardımınızla istediği kişiye postalayabilir. Bu güzel ve eski alışkanlığı keşfetmeden büyümesine izin vermeyin.

5- Alışveriş yapmak

Çocuğunuza sorumlu ve nitelikli bir şekilde alışveriş yapmayı öğretmek oldukça önemli. Hayatı boyunca ihtiyaç duyacağı bu alışkanlığı edinebilmesi için şunları deneyin:

- Ona açıklayın: Fiyatları, uygun ve pahalı olmalarını açıklayın. Almayı tercih ettiğiniz şeyle ilgili "Bunu aldım çünkü diğerine göre biraz daha ucuz ama kalitesi aynı" gibi açıklayıcı ifadeler kullanın.

- Bazen o ödesin: Örneğin evin abur cubur ihtiyacını çocuğunuz karşılasın ve bunun için elinde küçük bir bütçe bulunsun. Kendi tercihlerini yapmayı böylece öğrenecektir.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi