Gercüş'teki tarihi okul 92 yıldır eğitimin hizmetinde

Batman'ın Gercüş ilçesinde 1926 yılında açılan Gercüş Ziya Gökalp Ortaokulu, 92 yıldır eğitime hizmet veriyor.

Gercüş'teki tarihi okul 92 yıldır eğitimin hizmetinde

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in memleketi Gercüş'te 92 yıldır kesintisiz eğitim verilen okulda, bugüne kadar bakan, milletvekilleri, vali, belediye başkanları, Yargıtay hakimi gibi önemli isimler yetişti.

İlk günkü gibi muhafaza edilen Atatürk Köşesi gibi okulun 92 yıllık arşivi de korunuyor.

Gercüş İlçe Milli Eğitim Müdürü Siraç Badur, söz konusu okulun ilçenin kuruluşundan bu yana bölgede eğitim yuvası olarak bilindiğini söyledi.

Okulun cumhuriyetin ilanından 3 yıl sonra kurulduğunu anımsatan Badur, şunları kaydetti:

"Ziya Gökalp Ortaokulumuz 1926 yılında hizmete girmiş bir okulumuzdur. Taş yapı bir binadır. Cumhuriyetin kuruluşundan hemen sonra kurulan bir okulumuzdur. Bu okuldan nice insanlar mezun olmuştur ve bu insanlar bugün Gercüş'ün ileri gelenleri konumundalar. Onlar bu tarihi okulun sıralarında oturarak eğitim almışlar ve mezun olmuşlardır. Gercüş ilk günden buyana bölgenin eğitim yuvası olarak biliniyordu."

- İlk eğitim Osmanlıca verilmiş

Okul Müdürü Kudbettin Çelik de böylesi tarihi bir okulda görev almaktan gurur duyduğunu söyledi.

Okulun Harf Devrimi'nden iki yıl önce kurulduğuna işaret eden Çelik, "1926 yılında kurulmuş bir okulda müdürlük yapmak büyük bir ağırlığı ve sorumluluğu vardır. Okulumuz, Harf İnkılabı'ndan önce kurulmuş. O dönemin Osmanlıca kitapları elimizde mevcut." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz