Halklar arasındaki kardeşliği pekiştirir

Hükümetin, yeni eğitim sisteminde Kürtçe’nin seçmeli ders olarak verileceğini belirtmesinin ardından, Milli Eğitim Bakanlığı'nın aday öğretmenler yetiştirmesi için görevlendirdiği Mardin Artuklu Üniversitesi'nde çalışmalar sürüyor. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Kadri Yıldırım, diller arasında kardeşlik tesis edildiği takdirde, bunun, halklar arasındaki kardeşliğe götüreceğini ifade etti.

Halklar arasındaki kardeşliği pekiştirir

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Kürtçe seçmeli ders kitabını kendilerinin hazırlayacağını, ders kitaplarını eylül ayına yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Prof. Dr. Yıldırım, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyetin ilanından sonra yaşanan yanlış siyaset ve politikaların, Türk, Kürt ve Süryanilere çok acılar çektirdiğini, ancak bu acıların geride kaldığını belirtti.

Yıldırım, 500 Kürtçe öğretmeni yetiştirecekleri tezsiz yüksek lisans programına şimdiye kadar 300 kişinin başvurduğunu, başvuruların devam ettiğini kaydetti.

KÜRTÇE ÖĞRETMENLİK BAŞVURUSU

Projenin bir an önce hayata geçirilmesi için çalıştıklarını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:

''Kürtçe seçmeli ders kitabını hazırlama görevi bize verildi. İki ders kitabını, iki lehçede hazırlayacağız. Ekibimiz harıl harıl bu işi bitirmek için çalışıyor. Ders kitaplarını eylül ayına yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Günde 6 saat çalışıp yetiştireceğiz. 2 kitap çıkacak. Biri okuma ders kitabı, biri çalışma ders kitabı olacak ve birbirlerini tamamlayacak. Bu kitaplar iki lehçede hazırlanacak. Kitabın sol sayfasında Kurmanci, sağ sayfasında da o sayfanın Zazaki versiyonu olacak. Zazaca ve Kurmanci'nin okutulduğu bir okula atanan hocamız, bu iki lehçeyi çocuklara kavratabilecek.''

SÜRYANİCE SEÇMELİ DERS OLSUN

Milli Eğitim Bakanlığı'na, Mardin'de Süryanice'nin de seçmeli ders olarak okutulması için başvuruda bulunacaklarını kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu:

''Enstitü sadece Kürt dilinden ibaret değil. Enstitü bünyesinde Arap dili, Süryani dili ve kültürü de var. Biz Kürtçe'ye verdiğimiz önem kadar, bu dillere de çok önem veriyoruz. Süryani diliyle ilgili uluslararası bir sempozyum düzenlemiştik. Süryani sivil toplum kuruluşları ve vakıf cemaatleri ile bir araya geleceğiz. Süryani dili ve kültüründe görev alan 3 akademisyenimiz var. Mardin pilot il seçilsin ve 3 akademisyen arkadaşımız, bu dersleri okutsun. Eylül ayında seçmeli ders olarak okutulması için, mücadelemizi sürdüreceğiz.''

Yıldırım, Mardin'de dillerin kardeşliğini tesis etmek istediklerini, dil kardeşliğinin, halkların da kardeşliğini getireceğine inandıklarını kaydederek, ''Bizim yapmaya çalıştığımız, ayrımcılık, ötekileştirme, kutuplaştırma asla ve asla değildir. Biz yaşayan halkların kardeşliğinin, dillerin kardeşliğinden geçtiğine inandığımız için farklı dillere önem veriyoruz'' dedi.

Yıldırım, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İNTERNET ÜZERİNDEN VERİLEBİLİNİR

Bir gazetecinin ''Kürtçe eğitim internet üzerinden verilebilir mi?'' sorusu üzerine Yıldırım, ''Bu konu için toplanacağız. Çok önemlidir. Belki internet ortamı olursa, yüz binlerle yüz yüze geleceğiz. İletişim yüz binlere sağlanacak. Bu konuda imkanları zorlayacağız'' dedi.

Yıldırım, ''Hazırlanacak kitaplarda, yasaklı harfler olarak nitelendirilen harfler yer alacak mı?'' şeklindeki soruya şu cevabı verdi:

''Biz bunu istişare etmeyi bile fuzuli görüyoruz. Biz bu harfleri zaten materyallerimizde kullanmışız. Bakanlık bizi bu konuda serbest bıraktı. Kürtçe ders kitabında da yer alacak. Böyle bir sınırlamayı ileri sürdükleri takdirde, böyle bir şeyi kabul etmeyiz. Biz bu harfleri olmasa olmaz olarak görüyoruz. Bunlar olmazsa Kürtçe diye bir şey kalmaz.''

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler