İkinci öğretimi kaldırdılar

Rektör Prof. Dr. İbrahim Belenli, Hakkari Üniversitesi'nde bazı ikinci öğretim bölümlerinin kapanacağını söyledi.

İkinci öğretimi kaldırdılar

Prof. Belenli, önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren ikinci öğretimde yeni öğrenci alınmayacağını belirtti.

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli, üniversitenin kampüs alanı başta olmak üzere, ğretim elemanı sıkıntısı, rektörlük seçimi ve ilin eğitimdeki başarısızlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Rektör Belenli, "Daha önce her türlü yetki üniversitenindi. Projelerimizi hazırladık. O sırada TOKİ konusu gündeme geldi. Kampüs alanının daha çabuk bitirilmesi için projelerimizi TOKİ'ye verdik. Fakat bu durumda bütün projeler TOKİ’nin formatına kaldı. TOKİ'deki yasa değişti. Buraya AFAD'ın gelip bakması gerekir. Onlar eleman gönderdiler, TOKİ'nin jeologları inceledi. Bizim yerleşim planımızda bir değişiklik öngördüler. Sonra AFAD geldi. TOKİ'nin dediğine karşı çıktı. Süreç yavaş yavaş işledi. Daha sonra da yetki Şehircilik Bakanlığı'na geçti. İmar durumuna ilişkin raporlar bunlar. Bunları, daha sonra TOKİ'ye teslim ettik. Yerleşim planımız üzerinde çalıştık. Şu anda hem Şehircilik Bakanlığı, hem AFAD, hem TOKİ'nin kampüs alanındaki binaların nerelere yapılacağı konusunda anlaşılmış durumda. Bizim kampüs alanında deprem riski yok. Kampüs alanının inşaat yapımına uygun olmadığı gibi bir durum söz konusu değil. Şu anda istatistik projeleri TOKİ'ye verdik." dedi.

REKTÖRLÜK SEÇİMİ

Önümüzdeki Ağustos ayında yapılacak olan rektörlük seçimi ile ilgili açıklamalarda da bulunan Rektör Belenli, "Benim öğretim üyesi arkadaşlarım, devam etmemi ister ve bana oy verirlerse akabinde de YÖK'ün kararı ve sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi burada önemli. Yani bana ikinci kez böyle bir şans verilirse ben bir dönem daha burda görev yapmak istiyorum. Bu bir hizmet yarışıdır. Nasip olursa elimizden gelen hizmet yarışını yaparız." diye konuştu.

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ'NDE İKİNCİ ÖĞRETİM KAPATILIYOR

Rektör Belenli, Hakkari Üniversitesi'ne önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren ikinci öğretime yeni öğrenci alınmayacağını belirtti. Prof. Belenli, şöyle dedi: "İkinci öğretim ile ilgili kontenjanlarımız, tahmin ediyorum bu sene olmayacak. İkinci öğretime yeni öğrenci gelmeyecek. Mevcut öğrencilerimizi mezun ettiğimizde ikinci öğretim tamamen bitecek. Türkiye'de üniversite sayısı çoğaldı, bölümler çoğaldı. Kontenjanların önemli bir kısmı boş kalabiliyor. Bu nedenle Hakkari şartları da dikkate alındığında burada güvenlik sorunu da yaşanıyor. Gece öğrenciler dışarı çıkmakta, Yurt Kur'a gidip gelmekte biraz sıkıntı yaşıyorlar. Bazen derslerimizi gündüze alamaz mısınız gibi talepleri oluyordu. Onu da yapamıyorduk. Bu konuda YÖK'e de bildirdik. YÖK de bunu onaylarsa artık ikinci öğretimde öğrenci alınmayacak."

"ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SIKINTISI YAŞIYORUZ"

Hakkari Üniversitesi'nde 300'e yakın akademik personelin görev yaptığını hatırlatan Rektör Belenli, akademik pernosel sayısı açısından Hakkari Üniversitesi'nin, yeni kurulan bir üniversiteden farkı olmadığını aktardı. Belenli, şunları ifade etti: "Bu hafta içerisinde Hakkari'de bir yaz programımız var. Dışarıya gönderdiğimiz tüm araştırma görevlilerimiz, öğretim görevlilerimiz, hepsi toplandılar. Bir kaynaşma, dayanışma haftası bu. Birbirleriyle çalışacaklar, ileride birlikte çalışacakları arkadaşlarını tanıyacaklar. Öğretim üyesi konusunda sıkıntımız var. Şu anda bizim Çukurova Üniversitesi'ndeki bölümleri Hakkari'ye getiremememizin sebebi mekan darlığı değil. Bunun sebebi hocaların olmayışı, öğretim elemanın olmayışı. Gelecek her bölüm için en az 3 tane doktoralı elemanı gerekiyor. Bunu bulabilirsek ancak getirebiliriz. Bulamazsak getiremeyiz. Şu anda 28 öğretim üyemiz var. Bunların 5'i profesör, geriye kalanları yardımcı doçent. Öğretim üyesi bulmakta zorlanıyoruz. Bizim 12 bölümümüz Çukurova Üniversitesi'nde eğitim öğretim görüyor. Öğretim üyesi sorununu çözebilirsek önümüzdeki yıl 4 bölümü Hakkari'ye getirmeyi planlıyoruz."

"BAŞARISIZLIK HAKKARİ'NİN KADERİ OLMAMALI"

Üniversite sınavlarında son yıllarda hep son sıralarda yer alan Hakkari'nin, bu gidişatına son verilmesi için üniversite olarak bunun nedenlerini araştıracaklarını belirten Rektör Belenli, "Bu başarısızlığın önüne geçmek için Hakkari'de bir kere örnek bir okulun olması lazım ki diğer öğrenciler de bunda örnek alsın. Bugüne kadar Hakkarili öğrenciler hep siyasi alanda kendilerini yetiştirdi. Bir diğer neden de buraya atanan öğretmenlerin tecrübeli olmayışı. Biz Hakkari Üniversitesi olarak bu başarısızlığın nedenlerini araştırmak için bir çalışma başlatacağız. Bu yapıldıktan sonra nedenler net ortaya çıkacaktır."

Kaynak: Diyarbakır Söz