Görüş Bildir

"Kanadı kırık" çocuklara ücretsiz kreş desteği

Türkiye genelinde geçen yıl maddi imkanı olmayan, şehit-gazi çocuğu, öksüz, yetim, annesi cezaevinde veya kadın konukevinde kalan toplam 2 bin 676 çocuk, devletin sağladığı destekle özel kreş, gündüz bakımevi ve anaokullarından ücretsiz faydalandı

Türkiye genelinde geçen yıl maddi imkanı olmayan, şehit-gazi çocuğu, öksüz, yetim, annesi cezaevinde veya kadın konukevinde kalan toplam 2 bin 676 çocuk, devletin sağladığı destekle özel kreş, gündüz bakımevi ve anaokullarından ücretsiz yararlandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, Bakanlığa bağlı faaliyet gösteren 2 bin 48 özel kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulübünde geçen yıl bakılan toplam çocuk sayısı 79 bin 876 oldu.

Bakanlık tarafından koruma altına alınan ya da ekonomik gücü yetersiz ailelerin çocuklarının yanı sıra anne ve babası ölmüş, tek ebeveynli, engelli ebeveynli, annesi kadın konukevinde ya da cezaevinde kalan çocuklar, özel kreş ve gündüz bakımevlerinde kontenjan dahilinde ücretsiz yararlandırılıyor. Ayrıca, ekonomik durumlarına bakılmaksızın tüm şehit yakını ve gazilerin çocukları da bu haktan faydalandırılıyor.

- 2 bin 146 çocuk kreş desteği aldı

Buna göre 2016 yılında, 2 bin 146 dezavantajlı çocuk bu destek kapsamında özel kreş ve gündüz bakımevlerinden ücretsiz olarak yararlandı.

Ücretsiz bakım hizmetinden yararlanan çocukların 476'sını ekonomik gücü yetersiz ailelerin çocukları, 38'ini anne babası vefat eden ve bu nedenle bir yakını tarafından bakılanlar, 964'ünü tek ebeveyni ile yaşayanlar ve 64'ünü de engelli ebeveyni bulunan yoksul durumdaki çocuklar oluşturdu.

Bakanlıkça bakım ve koruma altına alınan 334, annesi kadın konukevinde bulunan 80 ve annesiyle birlikte cezaevinde kalan 57 çocuğa da bu destek sağlandı. Aynı zamanda 133 şehit yakını ve gazi çocuğu, özel kreş ve gündüz bakımevine ücret ödemeden gitti.

- "Sevgi Zinciri" ile yüzleri güldü

Öte yandan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı çocuk yuvaları ve çocuk evlerinde bulunan 0-6 yaş grubu çocukların özel kreş ve gündüz bakımevleri ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ana sınıfı ve anaokullarından da ücretsiz yararlanmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında ise 344 çocuk kreşe, 88 çocuk anaokuluna ve 35 çocuk da ana sınıfına gönderildi.

"Sevgi Zinciri" adı verilen bu uygulamadan faydalanan çocukların sayısı ise 467 oldu.

- "Uçurtmayı Vurmasınlar"

Bakanlığın Adalet Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü "Uçurtmayı Vurmasınlar" projesiyle de ceza ve infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların 0-12 yaş grubu çocuklarının, cezaevi yaşamının olumsuz koşullarından bir ölçüde uzaklaştırılarak kreş ve gündüz bakımevleri ve çocuk kulüplerinden yararlanmaları sağlanıyor.

Bu durumdaki çocuklar gerektiğinde koruma altına alınarak, çocuk yuvalarına yerleştiriliyor veya Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti'nden (SED) faydalanıyor.

Verilere göre, bu proje kapsamında 2016'da kreş ve gündüz bakımevlerinden faydalanan çocukların sayısı 63 olurken, 2 bin 177 çocuğa da SED hizmeti sağlandı, 52 çocuğa ise Bakanlığa bağlı kurumlarda bakım ve koruma imkanı sunuldu. Projenin başladığı 1997 yılı ile 2016 yılları arasında bu desteklerden yararlanan çocukların sayısı 3 bin 751'e ulaştı.

Bakanlıkça, 0-6 yaş grubuna sağlanan kreş desteği ile "Sevgi Zinciri" ve "Uçurtmayı Vurmasınlar" projeleri kapsamındaki dezavantajlı çocuklara sağlanan özel kreş, gündüz bakımevi ve anaokulunda eğitim imkanlarından yararlananların sayısı da toplam 2 bin 676'yı buldu.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi