Görüş Bildir

Kitap Okuma Alışkanlığı!

Günümüzde kitap okuma alışkanlığından uzaklaşıp yeni ilgi alanları nedeniyle ekranlarla iletişim kurmaya başlayan çocuklar ve gençlerin kitaplardan büsbütün uzaklaşmaması ve öğrenmeye devam etmesi için ailelerin yapması gerekenler önemli…

Kitap Okuma Alışkanlığı!

Kitap okumak, insanlığın şu ana kadar sahip olduğu tüm kültürel birikime açık hale gelmek anlamına geldiği için her yaş aralığı adına oldukça faydalı ve edinilmesi gereken bir alışkanlık. Bilgi çağında bilgi sahibi olmadan hayat sürdürmek hiç kolay değil. Bu yüzden, kitap okumaya artık eskisinden çok daha ihtiyacımız var belki de. Özellikle günümüzde yetişen öğrencilerin gerek eğitim hayatlarını gerek sosyal hayatlarını biçimlendirebilmek için kitap okumaktan vazgeçmemeleri gerekiyor. Bunu gözden kaçırmamak gerek. küçük yaşlardaki çocukların yalnızca ekranlara yönlendirilmesi yerine kitaplarla da iç içe zaman geçirmesi gerekiyor. Ailelerin çocuklara kitap okumayı sevdirmek için yapabilecekleri tükenmiş değil. Günümüz teknolojisini kullanarak biraz da emek verince kitap okumaya ilgili bir çocuk yetiştirmek oldukça kolaylaşıyor.

Örnek olmak en önemlisi

Çocuğunuza kitap okumayı sevdirebilmek için önce ona örnek olmalısınız. Anne ve babalarının davranışlarını örnek alarak büyüdüğü için çocukların doğru davranışlara kanalize edilebilmesi aslında oldukça kolaydır. Çocuğunuzun önünde, kendinize zaman ayırarak günde yarım saat kitap okumanız, ne yaptığınızı merak etmenize sağlayacak ve kitapların ilgi çekiciliğini artıracaktır.

Öte yandan evin farklı bölgelerine kitap yerleştirmek de bir o kadar önemli. Salonun bir tarafında dikkatini çekmeyen bir kitap varsa da diğer tarafında ilgisini çekecek bir kitapla illa ki karşılayacaktır. Bu ayrıca, ona örnek olmanız için evde kitap okuma isteğinizi de artıracak. Çocuğunuza kitap okumayı öğretirken bu işin herkes için faydalı olduğunu benimsemeniz yeterli.

Teknolojiden faydalanın

Sesli kitap, günümüzde oldukça popülerleşiyor. Popülerleşmesiyle birlikte çeşitliliğin arttığını da rahatlıkla söyleyebiliriz. Müzik dinlemek dışında evde sesli kitap dinlemesini de sağlamak, bir yere oturup dakikalarca hareketsiz kalmadan ve sıkılmasına imkan vermeden yeni şeyler öğrenmesini ve yeni şeyler duymasını da beraberinde getirecektir. Dinlediği şeyin bir kitap olduğunun farkında olacak ve eğitim hayatı için ilerde kendisine çok yardımcı olacak olan kitap okuma alışkanlığını kulaklarıyla kazanacaktır.

Filmi çekilen kitaplar büyük bir şans

Filmi çekilmiş olan kitaplar, kitap okuma deneyiminin kıymetini çocukların gözünde büyük oranda artırıyor. Sinemada gördüğü (ya da görebileceği) bir hayal dünyasının detaylarını kitaplarda okumak, heyecanını ve ilgisini perçinleyerek uzun okuma sürelerinin beraberinde gelmesini sağlayacak. Bunu kesinlikle gözden kaçırmamak gerek.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi