Öğrenciler İçerde Veliler Dışarıda!

ÜNİVERSİTEYE girişin ilk aşaması olan 2015 Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) Diyarbakır da öğrenciler salonlarda aileleri ise, dışarıda ter döktü.

Öğrenciler İçerde Veliler Dışarıda!

ÜNİVERSİTEYE girişin ilk aşaması olan 2015 Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) Diyarbakır da öğrenciler salonlarda aileleri ise, dışarıda ter döktü.

Aileler de öğrenciler de

Bir yıllık çalışmanın sonunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı soruların yöneltildiği ve üniversiteye girişte ilk basamak olan YGS'de adaylar, sabah saatlerinde aileleriyle birlikte sınav merkezlerine geldi. Öğrenciler, sınav salonlarına alınmadan önce sıkı güvenlik kontrolünden geçirildi. Sınav nedeniyle okullara yakın bölgelerdeki inşaatlarda çalışma yaptırılmadı. Öğrenciler sınavda ter dökerken, aileleri de çocuklarının başarılı olması için dışarıda Kuran-ı Kerim okuyarak dua etti.

Sınav sona erdi

Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sorunsuz sona erdi.

YGS, Türkiye genelinde ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da 173 il/ilçe sınav merkezinde, 7 bin 300 binada ve 117 bin salonda, 303 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirildi. Sınava, 2 milyon 178 bin 563 aday başvurdu.

Tek oturumda yapılan sınav, saat 10.00'da başladı ve adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi.

Adaylar, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sınava girecekleri binanın kapısında saat 09.00'da hazır bulundu. Adaylar, sınav salonuna 2016-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaportları kontrol edilerek alındı ve sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturdu.

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmadı. Adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete, ÖSYM tarafından verildi. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebildi.

Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinin yer alacağı sınavda öğrencilere, Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13 ve biyolojiden ise 13 soru soruldu.

Bu yıl sadece Şırnak'ta YGS yapılmadı. Burada sınava girecek 7 bin 593 aday, Gaziantep merkez, Gaziantep Nizip, Batman ve Siirt sınav merkezlerinden birinde sınava alındı.

YGS'deki soruların tamamı, "Temel Soru Kitapçığı" adı altında, ÖSYM'nin internet sitesinden tüm kamuoyunun bilgisine sunulacak. Soruların pazartesi veya salı günü yayınlanması bekleniyor.

- Sonuçlar, 25 Mart'ta açıklanacak

YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak.

ÖSYM, sınav sonuçlarını 25 Mart'ta açıklayacak. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden, SMS ve mobil uygulamalarından öğrenebilecek.

YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmayacak. YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek.

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS'ye başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 1-14 Nisan'da alınacak.

Soruların uzun olmasına tepki

Sınavdan çıkan çocuklar ilk olarak ailelerine sarılarak sınavda yaşadıklarını anlattı. Sınava giren öğrencilerden Mücahit Karahan, "Matematik biraz zordu. Problemler biraz uzundu ama geri kalanları normaldi. Yani inşallah iyi sonuçlar alırız." dedi. Okul bahçesinde ailesiyle ve arkadaşlarıyla sınav değerlendirmesi yapan öğrenciler daha sonra okuldan ayrıldı.

Türkçe sorular kolay bulundu

Bazı öğrenciler soruların kolay olduğun belirtti, bazıları çok zorlandıklarını söyledi. Süre dolmadan sınavdan çıkan Samet Emanet isimli öğrenci, "Ben çalışmadım. Türkçe, sosyal bilimleri falan yaptım. Çalışana çok kolaydı." dedi.

Sınava giren 7 aylık hamile Duygu Nur Ulus, "Biraz heyecanlı biraz yorucu yani. Kızımın şansına sınava birlikte girdik. Ayaklarım şiştiği için biraz sıkıntı, o kadar. Sınava hazırlanmak zor olmadı. Gayet rahat hazırlandım." şeklinde konuştu.

Sayısal bölümlerde zorlandığını söyleyen başka bir aday ise "Matematik biraz zor geldi bana. Türkçe ve sosyal biraz daha iyiydi. Süre sıkıntısı çekmedim." diye konuştu.

Bütün soruları cevapladığını söyleyen bir başka aday, stresli bir sınav geçirdiğini belirterek şunları söyledi: "Beklemediğim kadar heyecanlıydı. Stresli geçti. Ama baya da güzeldi. Ful yaptım hiç boşluk bırakmadım. Hedefim moda tasarım öğretmenliği. İnşallah ulaşacağım."

Üniversiteye devam eden başka bir aday, "Çok iyi hazırlanmamıştım. Ben genelde sözellere baktım. Sayısal kısma hiç bakmadım. Sözel kolaydı diyebilirim." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz