Okuma keyfi

Fırat Üniversitesinde Öğretim Görevlisi Ruçhan Keçeci'nin hurda otomobil ve kamyon parçalarından yaptığı, üzerinde kitap ve insan figürleri bulunan ağacın yanında oluşturduğu sıra dışı kitaplık, kitapseverlerin uğrak mekanı oldu.

Okuma keyfi

Fırat Üniversitesi (FÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi Rüçhan Keçeci'nin otomobil ve kamyon parçalarından yaptığı hurdadan ağacın yanında oluşturduğu kitaplık, kitapseverlere açık havada okuma keyfi sunuyor.

Keçeci, kitap okuma konusunda farkındalığı artırmak için geçen yıl hazırladığı ve "Eğitim Çınarı" adını verdiği 6 ton ağırlıktaki, 10 metre yüksekliğinde ve 12 metre çapındaki, üzerinde kitap ve insan figürleri bulunan hurdadan ağacın yoğun ilgi görmesi üzerine bu çalışmayı geliştirmek istedi. Bunun üzerine Keçeci, hurdadan ağacın yanında öğrencilerin bağışladığı 500 kitabın bulunduğu "Eğitim Çınarı Kitaplığı"nı oluşturdu.

Çevresine banklar yerleştirilen kitaplık, kısa sürede kitapseverlerin uğrak mekanı oldu. Oluşturulan alanda bir araya gelen gençler açık alanda kitap okumanın mutluluğunu yaşıyor.

- "İnsanlar istedikleri zaman gelip kitap okuyacaklar"

Keçeci yaklaşık bir yıl önce hurda araçların dişli, çark, kaporta gibi çeşitli parçalarını kullanarak kitap okumanın önemine dikkat çekmek için yaptığı hurdadan ağaca insanların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Kitap okuma konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yaptığı eserin zamanla eksik kaldığını düşündüğünü belirten Keçeci, ağacın hemen yanına çeşitli kitaplardan oluşan bir kitaplık kurmaya karar verdiğini aktardı.

Kitaplığın 7 gün 24 saat açık olduğunu vurgulayan Keçeci, çevresini de kapatmaya gerek duymadıklarını bildirdi.

- ''Daha çok okuma hevesi duyacağız"

Üniversite öğrencilerinden Rümeysa Akgün, Keçeci'nin sıra dışı tasarımlarının insanların dikkatini çektiğini söyledi.

Kitap okumak için bu oluşturulan alanı tercih ettiğini dile getiren Akgün, hurdadan ağaç ve kitaplığın tasarım olarak kitap okumanın önemini gözler önüne serdiğini belirtti.

Akgün, bu tür farklı projelerin insanları daha çok kitap okumaya yönelttiğini anlatarak, "Kütüphaneye gitmek çok ilgimizi çekmeyebilir ama açık alanda otururken gözümüzün önündeki bir kitabı okumak isteği gelebilir. Daha çok okuma hevesi duyacağız. Bu tür projeler yaygınlaştırılırsa faydalı olacaktır. Otobüs durakları gibi kitap durakları oluşturulması gerektiğini düşünüyorum.'' diye konuştu.

Habibe Acar da hurdadan ağaç ve kitaplığın önünden geçerken çevrede kitap okuyanları gördüğünde kendisini adeta bir açık hava kütüphanesinde hissettiğini ifade etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz