1. Uluslararası Erbil Enerji Arenası

Barzani: ''Ekonomik ve ticari alandaki işbirlikleri bazen siyasi anlaşmazlıkların önüne geçebilir''

1. Uluslararası Erbil Enerji Arenası

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, ''Ekonomik ve ticari alandaki işbirlikleri bazen siyasi anlaşmazlıkların önüne geçebilir'' dedi.

Barzani, Stratejik, Teknik, Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından Irak'ın Erbil kentinde düzenlenen ''1. Uluslararası Enerji Arenası''nda, Türkiye ile ilişkileri önemsediklerini, olumlu bir döneme gören ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini söyledi.

Bölgesel yönetimin zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip olduğunu, bu kaynakları temkinli ve akıllıca kullanarak tüm Irak halkının refahı için kullanmak istediklerini belirten Barzani, şöyle konuştu:

''Bağdat'taki bazı yetkililerden farklı olarak biz enerjiyi karşı güç ve intikam aracı olarak görmüyoruz. Kaynaklarımız bize göre tüm Irak'a fayda sağlamalı. Biz federal ve demokratik bir sistemin Irak'a egemen olmasını istiyoruz.''

Irak'ın kuzeyindeki petrol ve gazın dünyanın ihtiyacı için önemli olduğunu ifade eden Barzani, bu alanda Türkiye ile de işbirliği kurabileceklerini söyledi.

Türkiye'nin gelişen ekonomisiyle bölgede önemli güç haline geldiğini belirten Neçirvan Barzani, ''Ekonomik ve ticari alandaki işbirlikleri bazen siyasi anlaşmazlıkların önüne geçebilir. Güçlü ekonomik ilişkiler sayesinden siyasi kazanımlar sağlayabiliriz. Türkiye'nin Dünya'nın ilk 10 ekonomisi aranan girmek hedefinden mutluluk duyuyoruz'' diye konuştu.

''Üretim 1 milyon varile çıkacak''

 

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi Tabii Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami de ırak petrolünün taşınmasında Kürkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın önemli olduğunu ama yeni bir hat daha kurulmasının mümkün olacağını söyledi.

Irak'ın kuzeyinde çıkan petrolün sadece bölgesel yönetime ait olmadığını tüm Irak'ın malı olduğunu belirten Hawrami, ''Hurmala ve Taktak sahalarının etkin olarak işletilmesiyle bölgemizde günde 1 milyon varil petrol üretme kapasitesine ulaşabiliriz'' dedi.

STEAM Enerji Arenaları Konferans Başkanı Mithat Balkan ise dünyada enerji alanından büyük bir rekabetin olduğunu belirterek, enerjiye ihtiyacın her geçen gün arttığını söyledi.

Irak ekonomisinin her geçen gün büyüdüğünü belirten Balkan, Irak'ın kuzeyindeki yabancı yatırımcıların yarısını Türklerin oluşturduğunu, yatırımların enerji, inşaat ve tarım alanında yoğunlaştığını vurguladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz