'Alternatif ürün' diye ekilen sebzeler, 'yok' satıyor

Mardin’in Midyat İlçesi'nde 'Alternatif Ürün Projesi' kapsamında ekilen ve yüksek verim elde edilen çeşitli sebzeler, henüz tarladayken alıcı buluyor.

'Alternatif ürün' diye ekilen sebzeler, 'yok' satıyor

Midyat Ziraat Odası Başkanı Mehmet Beşir Evsen, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (TEYAP) kapsamında çiftçileri modern tarım teknikleri ile alternatif ürünlere yönlendirdiklerini söyledi. Oda Başkanı Evsen, sebze yetiştiriciliğinin, Midyat'ta 'Alternatif ürün' olarak halkın ev ekonomisine ve Midyat'a katkı sağlayan bir ürün olduğunu anlatırken, "Midyat bundan sonra sebzesiyle de anılacak. Gelecek yıllarda ekim alanlarını daha da yaygınlaştırmayı düşünüyoruz" dedi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Midyat Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yürütülen, GAP- TEYAP kapsamında, ilçe genelinde gelir getirici alternatif tarım ürünlerinin yaygınlaştırılması amacıyla kurulan sebze bahçesi tanıtıldı. Proje kapsamında pilot bölge seçilen Ovabaşı Köyü'nde çiftçi İsmail Kurt tarafından 12 bin metrekare tarla üzerinde kurulan domates, patlıcan ve biber bahçesinde 'Tarla günü' düzenlendi. Etkinliğe, Midyat Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve İlim Yayma Cemiyeti Midyat Şube Başkanı Tarık Demir, Midyat Ziraat Odası Başkanı Mehmet Beşir Evsen, ziraat mühendisleri ve çiftçiler katıldı.

Midyat Ziraat Odası Başkanı Mehmet Beşir Evsen, eğitim ve bilinçlendirmeyi amaçlayan GAP TEYAP kapsamında Midyat'taki 3 köyde eğittikleri ve ekonomik katkı verdikleri çiftçilere örnek demonstrasyonlar (gösteri yeri) kurulduğunu anlattı. Sebze bahçesinden hasat alımına başlandığını belirten Evsen,  şöyle dedi:

"GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile GAP TEYAP için 5 yıllık işbirliği protokolü yaptık. Amacımız; önder çiftçilerimize biraz daha katkı sunmak, destek vermek ve eğitmektir. Ayrıca çiftçilerimize bu tip projelerle bu gelir getirici üretimlerin yapılabilirliğini göstermek istiyoruz. 3 ayrı köyümüzde demonstrasyon bahçelerimiz kuruldu. Çiftçilerimiz bu projeden çok memnun kaldı. Çiftçilerimiz sebze üretiminin karlı bir iş olduğunu ve pazar sorunu olmadığını gördü. GAP İdaresi, Ovabaşı Köyü'nde kurulan bahçeye yüzde 70 finansman desteği sağladı. Ayrıca fide, gübre, ilaçlar ve danışmalık hizmeti de veriyoruz. Çiftçimiz bu projeye sadece yüzde 30 maddi katkı sağlıyor. İnşallah bölgemize ve çiftçilerimize hayırlı olur. Diğer çiftçilerimize de örnek olmasını diliyoruz" dedi.

Midyat'taki çiftçileri alternatif ürünlere yönlendirerek tarımsal çeşitliliği artırmak istediklerini de kaydeden Evsen, "Üretim sezonu boyunca personelimiz bahçelerin kontrollerini düzenli periyotlarla yaparak üretim çizelgeleri hazırladı. Yetiştiricilik yapılan araziler sürekli gezilerek çiftçilere yetiştiricilik hakkında gerekli talimatlar verildi, temiz ve düzenli bir üretim periyodu sağlandı. Sürekli yapılan kontroller sonucu kaliteli ve yüksek verim elde edilerek, değişik türlerin yetiştiricilik alışkanlıkları kazandırıldı. Bu sonuç projenin sürekliliğini olumlu etkilemektedir. Özellikle yetiştiricilik yapılan alanların pazara yakınlığı, pazarlama kolaylığı ve var olan ihtiyacı gidermesi açılarından avantajlı bölgede olması diğer çiftçilerimize olumlu bir örnek teşkil etmektedir" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler