Avrupa Borsaları Güne Yükselişle Başladı

Avrupa borsalarının güne yükselişle başlamasıyla birlikte, ekonomik göstergeler ve merkez bankalarının politika açıklamaları piyasalarda dikkatle takip edilmeye devam ediyor. İspanya dışındaki Avrupa borsalarında artan işlem hacmi ve endekslerdeki pozitif hareketlilik, yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Avrupa Borsaları Güne Yükselişle Başladı

Avrupa borsaları, İspanya dışında yükselişle açıldı ve işlem görüyor. Bu güne ilişkin ekonomik gelişmeleri inceleyelim.

Stoxx Europe 600 Endeksi

Avrupa borsalarının genel performansını gösteren Stoxx Europe 600 endeksi, açılış sonrasında yüzde 0,2'lik bir yükselişle 512,8 puana ulaştı. Bu, güne pozitif bir başlangıç yapıldığını gösteriyor.

Almanya'da DAX 40 Endeksi

Almanya'da ise DAX 40 endeksi, yüzde 0,1'e yakın bir primle 18,491 puandan işlem görüyor. Almanya'nın ekonomik aktivitesi ve borsa performansı dikkatle takip ediliyor.

İngiltere, İtalya ve Fransa Borsaları

İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,3'lük bir yükselişle 7.956 puana, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,1'lik bir artışla 34.800 puana ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,2'lik bir primle 8.225 puana ulaştı. Ancak, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,2'lik bir düşüşle 11.084 puanda bulunuyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE)

İsviçre Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesinin ardından, Euro Bölgesi'nde güvercin söylemlerin güç kazandığı görülüyor. Öte yandan, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz indirimlerine ilişkin tartışmalar sürüyor. ECB'nin haziranda faiz indirimine gitme olasılığı yüzde 85'e, BoE'nin ise aynı dönemde faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 76'ya çıktı.

İngiltere Ekonomisi ve Almanya'da Perakende Satışlar

İngiltere'de 2023 yılının 4. çeyreğinde Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) beklentilere paralel olarak yıllık yüzde 0,2 ve çeyreklik yüzde 0,3 azaldı. Almanya'da ise şubat ayı perakende satışlarında beklenenin üzerinde bir düşüş yaşandı.

ABD ve Bekleyen Veriler

ABD'de bugün açıklanacak olan büyüme, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi yakından takip edilecek. Yarın ise ABD'de açıklanacak kişisel tüketim harcamaları verisi önemli olacak.

Avrupa borsalarındaki hareketlilik ve merkez bankalarının politika yönlendirmeleri, küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikleri de beraberinde getiriyor. Ancak, piyasalardaki gelişmeler yakından izlenmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Kaynak: AJANSLAR