Bakan Ergün: Hayal kurmanın sınırı yok

''Dünyamız hep 'imkansız' denen hayallerin gerçekleşmesiyle değişmiştir, ilerlemiştir''

Bakan Ergün: Hayal kurmanın sınırı yok

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, tasarımın ve icadın önemini vurgulayarak, ''Hayal kurmanın sınırı yok. Hayallere çizilebilecek bir hudut yok. Hayallerin gerçekleşmesinin önünde bir engel de bulunmuyor'' dedi.

Bakan Ergün, Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda düzenlenen ''Düş Çizgisi 8. Uluslararası Tasarım Olimpiyatı Proje Yarışması'' ödül törenine katıldı.

Organizasyona destek veren, Turkcell, Bank Asya, THY, TRT, KOSGEB, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türk Patent Enstitüsü, Ankamall ve Atlantik Eğitim Kurumları yetkililerine plaket veren Ergün, daha sonra yaptığı konuşmada, katıldıkları etkinliklerde gençliğe ve geleceğe yönelik olanlar ile sevgi ve kardeşlik yönü öne çıkanların kendilerini daha çok etkilediğini söyledi.

Tasarım Olimpiyatlarının geleneksel hale gelmesinin ve 34 ülkeden öğrencilerin katılmasının önemli olduğunu ifade eden Bakan Ergün, şunları kaydetti:

''Bu tür organizasyonlar, genç zihinlerin insan hayatının önemini ve insan ihtiyaçlarının değerini kavramalarını sağlıyor. Ayrıca, geleceğin teknolojinin daha sağlam bir zeminde ilerlemesine de kapı aralıyor. Zira teknoloji yapıcı özelliklerinin yanında yıkıcı özellikleriyle de hayatımızı etkiliyor. Teknolojideki bir gelişme insanların birbiriyle yakınlaşması ile hak arayışında kullanıldığı gibi savaşın ve katliamın boyutunu artırmak için de kullanılıyor. Bu nedenle, genç zihinlerin şimdiden iyi faydalı ve güzel olana yönelmeleri geleceğimiz açısından önemli.''

 

''Cevap üretemeyen rekabette geri kalır''

 

Günümüz yaşamının geçmişle kıyaslanmayacak oranda değiştiğini, icat ve buluşların insan hayatının her geçen gün daha da kolaylaştığını dile getiren Ergün, icat ve buluşların sorunları çözdüğünü ama yaşamın insanın karşısına yeni sorun ve ihtiyaçları çıkarttığını söyledi.

Bakan Ergün, hayatın kendini yenilemesinden dolayı teknolojide durulacak noktanın olmadığını vurgulayarak, ''Bisiklet ya da radyo gibi şeyler icat olduğunda belki de artık teknolojinin son aşamasına gelindiğini düşünenler olmuştur. Hayal kurmanın sınırı yok. Hayallere çizilebilecek bir hudut yok. Hayallerin gerçekleşmesinin önünde bir engel de bulunmuyor. Bu yarışmaya her katıldığımızda genç arkadaşlarımız projelerini incelediğimizde bu gerçeği bir kere daha fark ediyoruz. Bugün hayatımızın gerçeği haline dönüşen birçok buluş aslında bir hayal olarak ortaya çıkmıştır. Dünyamız hep 'imkansız' denen hayallerin gerçekleşmesiyle değişmiştir, ilerlemiştir'' diye konuştu.

Sürekli değişen ihtiyaçlara cevap üretemeyen ülke ya da firmaların rekabet yarışında geri kaldığını ifade eden Bakan Ergün, genç, dinamik ve büyük bir nüfusa sahip olduğu için Türkiye'nin yenilik, farklılık, teknoloji ve tasarım gibi alanlarda önemli avantajlarının olduğunu, bunu açığa çıkartmanın en kestirme olmasa da en kesin yolunun eğitim olduğunu dile getirdi.

 

Dereceye Türk öğrenciler girdi

 

Teknoloji ve Tasarım Derneği Başkanı İlhan Yerli de Teknoloji ve Tasarım Derneği tarafından organize edilen Düş Çizgisi Tasarım Olimpiyatı'nın bu yıl 8'incisini düzenlediklerini belirterek, yarışmaya dünya genelinden toplam 3 bin 494 projenin başvurduğunu bunlardan 111'inin seçilip sergilendiğini söyledi.

Yarışmada yer alan çalışmaların dün ve önceki gün binlerce kişinin katılımı ile Ankamall Alışveriş Merkezinde sergilendiğini anımsatan Yerli, ''Destek ve ilgilerini esirgemeyen halkımıza ve tüm yetkili birimlere teşekkür ederken, hayalleriyle yarışmaya katılan tüm öğretmen ve öğrencileri tebrik ediyorum'' dedi.

Konuşmaların ardından, yapılan değerlendirmede, İstanbul Özel Başakşehir Burç İlköğretim Okulu öğrencileri Ömer Tokyay ve Hüseyin Ergün ''Easy Guitar'' isimli projeleriyle birinci, Eskişehir Porsuk İlköğretim Okulu öğrencisi Pelin İrem Eren ''Otoalt'' adlı çalışmasıyla ikinci, Gaziantep Gazi İlköğretim Okulu öğrencisi Mustafa Topaloğlu da ''Tek kol tepsi'' isimli projeleriyle üçüncü oldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz