Bakan Eroğlu: Afyon'dan Dünyaya Şifalı Bitki İhraç Edeceğiz

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar'dan dünyaya şifalı bitki üretip ihraç edeceklerini söyledi.

Bakan Eroğlu: Afyon'dan Dünyaya Şifalı Bitki İhraç Edeceğiz

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar'dan dünyaya şifalı bitki üretip ihraç edeceklerini söyledi.

Afyonkarahisar'da düzenlenen belediyeler eğitim seminerine katılan Eroğlu, Afyonkarahisar'a Türkiye'nin en büyük aromatik bitkiler merkezini kuracaklarını belirtti.

Projenin hazırlandığını ve tesisin yapımına bu yıl içerisinde başlanacağını ifade eden Eroğlu, "Bu çok muhteşem bir şey olacak. Afyonkarahisar'ın şifalı bitkileri burada üretildikten sonra paketlenerek bütün dünyaya ihraç edilecek. Tıbbi aromatik bitki pazarında 100 milyar dolarlık ürün ihraç eden ülkeler var. Bizdeki tıbbi aromatik bitkiler bütün Avrupa'dan daha fazla, bunlara önem veriyoruz." dedi.

Eroğlu, 3 milyon liraya mal olacak tesiste, tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtımının yanı sıra üretim ve pazarlanmasının da yapılacağını kaydetti. Afyon Konağı ile mezarlık civarında belediyeye ait 45 bin metrekarelik alanda hayata geçirilecek projenin yapımına bu yıl içinde başlanacağını ifade eden Eroğlu, merkezde, süs havuzları, sera, konferans salonu, laboratuvar, teşhir merkezleri, yemek salonlarının bulunacağını anlattı. Eroğlu, merkezde gezi alanlarıyla birlikte hayvanat bahçesi bulunduğunu aktardı.

Bal ormanlarının sayısının da hızla arttığını, Türkiye'yi bal üretim ve ihracat üstü yapacaklarını ifade eden Eroğlu, "Şu ana kadar 102 adet bal ormanı kurduk. Bunun dışında bozuk orman alanlarını gelir getirici olmak üzere köylere ceviz, badem dikiyoruz. 49 yıllığına gelir elde etmek için tahsis ediyoruz. Alım garantili fidan dikimini teşvik ediyoruz. Afyonkarahisar'da 66 yerde katı atık bertaraf tesisi kurduk. 8 milyon hibe verdik." diye konuştu.

"YOLLARI YAZBOZ TAHTASINA ÇEVİRMEYİN"

Veysel Eroğlu, belediye başkanlarından alt yapı yaparken yolları yazboz tahtasına çevirmemelerini istedi. Vatandaşların çok şikayet ettiği konuların başında alt yapı çalışmalarını nedeniyle kazılan yolların olduğunu ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti: "Bakıyorsunuz kanalizasyon, bakıyorsunuz içme suyu, bazen de doğalgaz için kazılıyor. Bunları tek elden yapmanız alt yapıyı bitirdikten sonra üst yapıya geçmenizde fayda var. Aksi taktirde lüzumsuz maliyetler ve vatandaşları rahatsız eden süreç devam ediyor." diye konuştu.

Türkiye'de içme suyu meselesini yüzde 99 oranında çözdüklerini ifade eden Eroğlu, kentlerin en az 40 yıllık içme suyu ihtiyaçlarını karşıladıklarını, 50 yıldır su bekleyen Mardin'e suyu getirdiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz