Bereketli bir yıl bekleniyor

Yağışlı ve soğuk geçen kış döneminin ardından uzmanlar, havanın ve yağışların normallerin üzerinde olması sebebiyle iyi bir tarımsal yıl bekliyor.

Bereketli bir yıl bekleniyor

Meteroloji Genel Müdürlüğü Zirai Meteroloji Şube Müdürü Dr. Osman Şimşek, yağışların normalin üzerinde olduğunu ve dönem olarak da nemli ve bol yağışlı bir dönem geçirdiğimizi söyledi.

TARIM ALANLARI

Şimşek, yağışlarda geçen yıla nazaran yüzde 8.5’lik artış olduğunu belirtti.

Yağışlar açısından bu yılı, tarım yılı olarak değerlendiren Şimşek, 185 adet sulama amaçlı barajın doluluk oranının ise yüzde 70’lerde olduğunu kaydetti. Şimşek, herhangi bir bölgede yaşanacak olası kuraklık sorununun ise barajlar sayesinde giderileceğini vurguladı.

Kışlık ekimi yapılan buğday, arpa gibi tahılların iller bazında, çıkış ve gelişmelerinin normal olduğuna değinen Şimşek, bazı illerde sel ve taşkın sıkıntısı yaşandığını söyledi.

BÖLGEDE HAVA YAĞIŞI

Osman Şimşek, Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nin yapmış olduğu mevsimlik tahminlere göre mayıs, haziran ve temmuz aylarını kapsayan periyodda yağışların normal seviyede olmasının beklediğini kaydetti.

Genel bir tarım yılı değerlendirmesi de yapan Şimşek, ürünler bazında verimli bir dönem beklentisinde olduklarını anlattı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler