Betam: 7 milyonu aşkın çocuk şiddetli maddi yoksunluk içinde yaşıyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (Betam) bulgularına göre, Türkiye’de yaklaşık her üç çocuktan biri ya da 7 milyondan fazla çocuk, şiddetli maddi yoksunluk çeken hanelerde yaşıyor.

Betam: 7 milyonu aşkın çocuk şiddetli maddi yoksunluk içinde yaşıyor

Betam Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal ve Araştırma Görevlisi Selin Köksal tarafından hazırlanan “Her üç çocuktan biri maddi yoksunluk içinde” başlıklı araştırma notunda, Avrupa’nın geneli ile karşılaştırıldığında, Türkiye'nin hem daha düşük kişi başı gelire sahip ülkelerin hem de ekonomik krizden şiddetli olarak etkilenmiş ülkelerin gerisinde kaldığına dikkat çekildi ve şöyle denildi:

"Kısaca Türkiye’de yaşayan 0-15 yaş aralığında 20 milyon çocuğun 7 milyonundan fazlası maddi yoksunluk içerisinde yaşamaktadır. Bu çocukların yarısından fazlası Akdeniz, Orta Doğu, Kuzey Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerindedir. Çocuk yoksulluğunun Türkiye’nin doğusunda daha şiddetli hissedilen bir sorun olduğu açıktır."

Çocuklar arasındaki şiddetli maddi yoksunluk sorununun, batı bölgelerinden doğu bölgelerine doğru gidildikçe daha ciddi bir durum aldığı da vurgulanan notta, "Türkiye’de maddi yoksunluk çeken hanelerde yaşayan çocukların yarısından fazlası Akdeniz, Kuzey Doğu Anadolu, Orta Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde ikamet ediyor. Şiddetli maddi yoksunluğun alt kalemlerine bakıldığında her dört çocuktan üçünün yılda bir haftalık tatil yapamayan hanelerde yaşadığı, yarısından fazlasının hanesinde otomobil olmadığı görülüyor. Bunun yanı sıra çocukların yaklaşık yüzde 40’nın protein ihtiyacını et, tavuk ya da balık ile karşılayamadığı gözlemleniyor. Sonuç olarak Türkiye, çocuk yoksulluğuyla mücadele konusunda daha etkin sosyal politikalara ihtiyaç duyuyor" denildi.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin tanımladığı şiddetli maddi yoksunluk

Betam notinda, çocuk yoksulluğunun çok boyutlu bir durum olduğunun ve dolayısıyla birçok farklı ölçütü bulunduğunun altı çizildi ve araştırma notunda, yoksulluk ölçütlerinden biri olan Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin  (Eurostat) tanımladığı şiddetli maddi yoksunluk ölçütünün kullanıldığı belirtildi ve şöyle açıklandı:

"Şiddetli maddi yoksunluk bireylerin hayatlarına düzgün bir şekilde devam edebilmeleri için gerekli olan çeşitli ihtiyaçların zorunluluktan yerine getirilememesi olarak tanımlanabilir. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin bu ölçütüne göre  (1) kira ve faturaların ödenmesi, (2) evin ısınma ihtiyacının yeterince karşılanması, (3) beklenmedik harcamaların karşılanması, (4) her iki günde bir et, balık ya da protein eşdeğer gıdalarının tüketilmesi, (5) evden uzakta bir haftalık tatil masrafının karşılanması, (6) bir arabaya, (7) bir çamaşır makinesine, (8) bir renkli televizyona ve (9) bir telefona sahip olunması (cep telefonu da dahil), olarak belirlenen dokuz kriterlerden dördünü yerine getiremeyen hanelerde yaşan bireyler şiddetli maddi yoksunluk içerisinde kabul ediliyor."

Kaynak: DHA