Bilgin; beklenti 8 bin lira üzeri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin: Asgari ücrette ortalama beklenti 8 bin lira üzerinde çıktı

Bilgin; beklenti 8 bin lira üzeri

TBMM'de konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Geçtiğimiz aybaşında araştırma yaptırdık. Asgari ücrette ortalama beklenti 8 bin lira üzerinde çıktı" açıklamasını yaptı. Bilgin, EYT'nin çözümü için herkesi dinlediklerini ve en kapsamlı düzenlemeyi yapacaklarını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM'de yaptığı konuşmasında asgari ücrette beklentilere dair açıklamalarda bulundu.

8 BİNE DAYANIYOR

Bakan Bilgin, "Asgari ücretli çalışan oranımız yüzde 38. Küçümsenecek bir rakam değil, ciddiye almalıyız. Tabi bizim önümüdeki dönemde asgari ücret ile konuşulan çeşitli rakamlar var. Benim burada bir rakam telafuz etmem yakışık almaz. Asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendiren bir konu değil. Başka bir fonksiyonu var. Biz ciddi bir düzenleme yaptığımızda bütün ücretlilerin aldıkları düzeyliler buna göre farklılaşıyor. Asgari ücret diğer ücretleri de düzenleyen bir etki yaratıyor. Biz ne kadar gerçekçi bir rakamda belirlersek, emekçilerin ücretleri de oraya çıkacaktır. Asgari ücret en alttaki ücret, ama bunun üstteki ücretleri de düzenleyici etkisinin görülmesi önemlidir.." ifadelerine yer verdi.

Asgari ücrette beklentiye dair Bakan Bilgin, "Geçtiğimiz ay başında araştırma yaptırdık. Ortalama beklenti 8 bin üzerinde çıktı. İş verenlerin 7 bin lira civarı çıktı. Asgari ücret ile çalışmayan kesimden ise 7 bin 600 lira rakamı çıktı." dedi.

Sözleşmeliye kadro düzenlemesi

Sözleşmeli personelin kadroya alınması konusuna da değinen Bakan Bilgin, sözleşmeli personel diye tanımladıkları yapının içerisinde 32 türden sözleşmeli personelin bulunduğunu anımsattı.

Bilgin, "Bu çalışmanın reform niteliğinde olduğunu belirtmek isterim. İrade Meclis'in iradesidir. Katkılarınıza şimdiden teşekkür ederim. Bu geçici işçiler meselesi fevkalade önemli bir meseledir. Bu sorunu da çözüyoruz. Çalışmasını bitirdim, inşallah bu ay içerisinde yüce Meclis'e intikal eder. Bütün bu çalışmaları tamamladığımız zaman yüce Meclis ile bunu paylaşacağım. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Komisyonda, bugün yaş şartı olmasaydı haziran ayına göre ne kadar insan emekli olabilirdi onu açıklamıştım. 1 milyon 600 bine yakındı. Bugün bu sayı biraz daha yükselmiş bulunuyor. Ocak ayında biraz daha yükselecek. Dolayısıyla dediğim gibi, bütün verileri elimize alıp gerçekçi bir çalışma yapmamız lazım. Özel sektöre yansıyacak yükün, kamuya yansıyacak yükün hepsini ortaya çıkardıktan sonra tüm kamuoyuyla paylaşacağım. Buradan şunu açıkça ifade etmek isterim, asgari ücret meselesinde biz emekçilerimizden yana tavır alacağız, bundan kimsenin endişesi olmasın." dedi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz