Borçlara af geliyor, nasıl mı? Detaylar haberimizde

Meclisin ara dönem tatiline girmesiyle beraber ertelenen ancak Ata Meclisinin yeniden göreve başlamasıyla beraber tekrar gündemde yer edinen Genel Sağlık Sigortası(GSS) sorusu yeniden sorulmaya başlandı.

Borçlara af geliyor, nasıl mı? Detaylar haberimizde

Alınan bilgiye göre, TBMM'ye sunulan bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde(KHK) değişiklik yapılması teklifiyle beraber bazı GSS prim borcu ödemesi olan vatandaşlara kolaylık yapılacak. 

Yasanın kabulüyle beraber ödenmemiş GSS primleri, gecikme cezası ve gecikme zammı gibi tüm borçlardan vazgeçilecek.

GSS PRİM BORCU NE KADAR?

Hali hazırda çalışmayanlar ve çalışanlar ile kapsam dışı kalanlar olmak üzere 2'e ayrılıyor. Sigortalı çalışanların primlerini işveren ödediği için borç durumu oluşmuyor ancak çalışmayanların kendi primlerini dışarıdan ödemeleri gerekiyor ve bu nedenle de borç oluşuyor. Bu yasa 2012'de GSS'de yapılan değişikliklerle beraber uygulanıyor.

 Aylık gelirin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit edilir ama test yapılmadığı takdirde dea her ay ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3’ü tutarında GSS prim hesabında borç durumu oluşur. Bu sebeple de GSS prim borcu birikir.

SGK konuya ilişkin borç ödenmediği takdirde icra yoluyla da borcu temin edebilir. 

GSS AFFINDAN KİMLER NE KADAR ETKİLENECEK?

1 Ocak 2014 tarihinden önce GSS prim borcu olanlar söz konusu af düzenlemesinden yararlanma imkanına sahip olacak. Bu kapsamda ödenmemiş genel sağlık sigortası primleri, gecikme cezası ve gecikme zammından vazgeçilecek.

TBMM'de kabul edilmesiyle beraber Resmi Gazete'de yayımlanacak olan yasayla beraber milyonlarca vatandaşın borcu silinecek. Asgari ücretle orantılı belirlenen Genel Sağlık Sigortası (GSS)'e ödenecek prim tutarı yılık 7 bin 200 lira olarak belirlendi. 

HACİZE KADAR YOLU VAR!

Söz konusu tutarın aylık veya yıllık ödenmediği takdirdeSGK tarafından haciz veya yaptırım yoluyla tutar alınır, GSS ödemelerini yapmayan kişilerin acil sağlık hizmetleri hariç sağlık hizmetlerinden faydalanamaz. 

GSS borcunun olup olmadığı E-devlet üzerinden T.C. kimlik numarası ile GSS sorgulama kısmıından tescil ve borç sorgulama kısmından öğrenilir. 

HABER MERKEZİ 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler