Borsa Günün İlk Yarısında Yükseldi

Borsa İstanbul'da yaşanan güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında gösterdiği çarpıcı performansla dikkat çekti. Analistler, artan endeks değerini küresel pay piyasalarında ABD Merkez Bankası'nın faiz politikası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sıkı para politikasına ilişkin kararlarının etkisiyle değerlendiriyor. Özellikle bilişim sektöründeki yükseliş, yatırımcılara olumlu bir hava estirirken, günün geri kalanında ECB faiz kararı ve Christine Lagarde'ın açıklamaları yakından takip edilecek. Teknik açıdan incelendiğinde, endeksin direnç ve destek seviyeleri belirlenirken, yatırımcılar için kritik öneme sahip bir süreç yaşanıyor.

Borsa Günün İlk Yarısında Yükseldi

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 2,05 değer kazanarak 8.924,10 puana çıktı. Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 179,51 puan artışla 8.924,10 puana yükseldi.

Endeks Değerleri ve İşlem Hacmi

Toplam işlem hacmi 43,5 milyar lira olarak belirlendi. Bankacılık endeksi yüzde 2,92 ve holding endeksi yüzde 1,30 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en fazla kazandıran yüzde 4,19 ile bilişim oldu.

Küresel Piyasalardaki Seyir

Analiz ve uzmanlar, küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimi için acele etmeyeceklerini ancak "bu yılın bir noktasında" bunu yapmanın muhtemelen uygun olacağını belirtmesinin ardından pozitif bir seyir izlendiğini belirtiyor. Bugün gözlerin Avrupa Merkez Bankası (ECB)'nin faiz kararına çevrildiği ifade ediliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kararı

Dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları kapsamında, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesi kararı alındı. Merkez Bankası tarafından belirlenen kredilerin aylık yüzde 2 büyüme oranını aşan kısmı için TL cinsinden zorunlu karşılık 1 yıl süreyle bloke olarak tutulacak.

Beklentiler ve Teknik Analiz

Analizler, günün geri kalanında yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ECB faiz kararı ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarının yanı sıra yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.000 ve 9.100 puanın direnç, 8.800 ve 8.700 seviyelerinin destek konumunda olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı