Bu teşvik doyurucu

Hükümetin yeni teşvik sistemi, Güneydoğu'daki iş dünyasını ve yatırımcıları memnun etti. "Yatırımcının önü açılmıştır, beklentilerimizi karşılıyor"

Bu teşvik doyurucu
Güneydoğu'daki iş adamları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik paketini olumlu buldu.

TEŞVİK PAKETİ SEVİNDİRDİ

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Remzi Can, bölgedeki yatırımların desteklenmesi ve Diyarbakır'ın öncelikli iller arasında yer almasını daha önce sürekli olarak dile getirdiklerini söyledi. Dile getirdikleri bu taleplerin önemli kısmının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik paketi içerisinde yer aldığına işaret eden Can, ''Paketi olumlu buluyoruz. Sadece isteğimiz geçmiş yatırımları da kapsamasıdır. Yeni paket bölgeyi yatırımcılar için daha cazip kılacak'' dedi.

AKYIL BÖLGESEL GELİŞMİŞLİK

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Fahrettin Akyıl da, teşvik paketinin bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesine büyük katkı sunacağını dile getirerek, paket sayesinde bölgedeki fabrika sayısının artacağını kaydetti. Teşviklerin sadece yeni yatırımları değil, eski yatırımları da kapsamasını istediklerini dile getiren Akyıl, ''Bugüne kadar açıklanan en detaylı paket. Yatırımcının önünü açmıştır. Yeni teşvik paketinin ülkeye ve bölgeye büyük fayda getireceğine inanıyoruz'' diye konuştu.

TALEPLER GÖZ ÖNÜNE ALINDI

Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Raif Türk ise bugüne kadar çeşitli tarihlerde yürürlüğe konulan teşvik uygulamalarının, eksiklikleri nedeniyle bölgeye yatırım sağlamadığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik paketinin geçmişte çıkarılan uygulamalardan çok farklı olduğunu vurgulayan Türk, şöyle konuştu:

''Yatırımcılar olarak yıllardır uygulamaya konulan teşvikleri, eksikleri nedeniyle hep eleştiririz. Ancak bu teşvik çok farklı. Bu nedenle bölgeye büyük katkı sunacağını düşünüyorum. Ufak tefek eksikler var ancak amacına hizmet edecektir. Eksiklerin de kısa sürede giderileceğini umuyoruz. Gümrük ve KDV indirimi çok iyi düşünülmüş. İlk defa taleplerimiz göz önünde bulunduruldu. Özellikle yatırımcıyı batı bölgesinden doğuya getirmek için sağlanan ayrıcalık olumludur. Demir ve manganez madeni teşvik kapsamı dışı bırakılmamalıydı. Bir de SSK priminin işveren payının hazine tarafından karşılanması olumlu, ancak bunun asgari ücretle sınırlı tutulması kalifiye elamanı ve yönetici bulma konusunda biz girişimcileri sıkıntıya sokuyor. SSK priminin işveren payının asgari ücretle sınırlı olmamasını istiyoruz.''

HAVAALANI, DEMİRYOLU VE OTOYOL

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu ise, paketin, geçmiş yıllarda çıkarılan uygulamalardan çok daha iyi hazırlandığını belirterek, ''Bölgenin kalkınması için teşvik uygulamasının yanı sıra uluslararası havaalanı, demiryolu ve otoyol gibi altyapıların da eş zamanlı yapılması lazım. Bunun yanı sıra bölgedeki küçük işletmelerin desteklenmesine büyük önem verilmeli. Çünkü bölgemizdeki yatırımcıların tamamına yakının küçük firmalardan oluşuyor'' dedi.

BEKLENTİLERİMİZİ KARŞILAR DÜZEYDE

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, bugüne kadar uygulamaya konulan yeni teşvik paketlerindeki eksiklerin büyük çoğunluğunun Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik paketinde giderildiğini belirtti. Eski teşvik uygulamalarındaki en büyük eksiklerden birinin uygulama süresinin 5 yıl ile sınırlanması olduğunu bildiren Bedirhanoğlu, yeni paketteki sürenin 12 yıla kadar çıkarılmasının çok yerinde bir karar olduğunu söyledi.

BÖLGEYE BÜYÜK ÖNEM VERİLMİŞTİR

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkan Vekili Nedim Kuzu da, yeni açıklanan teşvik paketinin çok yerinde olduğunu ve bu paket sayesinde şimdiye kadar boş olan Siirt Organize Sanayi bölgelerinin dolacağına inandıklarını ifade etti.

Yeni pakette Siirt'in de içinde bulunduğu ''6. bölgeye'' büyük önem verildiğini belirten Kuzu, şöyle konuştu: ''Bu pakette gerçekten yıllardan beri dile getirdiğimiz bölgemize büyük önem verilmiş. İndirim oranları ve süreleri çok iyi ayarlanmış. Bölgede OSB'lere yapılacak yatırımlarda yüzde 55'lere varan 12 yıllık indirim, yatırımcının önünü görmesine yol açacak. Ayrıca diğer bölgelerdeki yatırımların bölgede yapılacak yatırımlarla irtibatlandırılması da güzel bir uygulama. Bu teşvik paketi ile yıllardan beridir yatırımcı gelmediği için boş olan Siirt OSB'nin dolacağına inanıyoruz. Bu paketin ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyoruz.''

EN AVANTAJLI BÖLGE SEÇİLDİK

 Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin, teşviklerde Şanlıurfa'nın 6. bölgede yer almasının sevindirici olduğunu belirterek, bu konuda hükümete ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ettiklerini dile getirdi. Uygulamayla eski teşviklerin aynen devam edeceğini ve bölgelerin yeni teşviklerle destekleneceğini ifade eden Ertekin, şunları kaydetti: ''Tespit ettiğim önemli şeylerden bir tanesi, (6. bölgede) asgari ücretlilerden sigorta ve gelir vergisinin tamamını devletin ödeyecek olması. Ayrıca faiz desteğinde miktar biraz daha arttı. Başka yerlerde yatırım yapanlara, buraya yatırım yaptığı takdirde oradaki vergisini indirme avantajı geldi. Açıklanan yeni teşvik sistemi memnuniyet verici. Şanlıurfa, en avantajlı bölgeler içerisinde. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.''

BATMAN: OLUMLU YANSIMALARI OLUR

Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Nasıroğlu, yeni paketten Umutlu olduklarını söyledi. Nasıroğlu, "Yeni teşvik yasasını tam olarak inceleme imkanım olmadı. Ancak genel hatlarıyla gördüğümüz kadar, yeni teşvik paketinin bölgemize ve ilimize olumlu yansımalarını olacağını düşünüyorum. Daha önce eski teşvik paketleri dört bölgeye ayrılmıştı, şu anda altı bölgeye ayrılmış. Batman'ın altıncı bölgede yer alması bizi mutlu etti."

Kaynak: Diyarbakır Söz