Çağlayan'dan işadamlarına çağrı: Musul'a yatırım yapın

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Irak'ın Ninawa eyaleti ve Musul vilayetinde konut ile yol yapımı adına önemli yatırım imkanları olduğunu belirterek, Türkiye'deki işadamlarına Musul'a yatırım yapma çağrısında bulundu.

Çağlayan'dan işadamlarına çağrı: Musul'a yatırım yapın

Bakan Çağlayan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Irak İş Konseyi ve Ninawa Yatırım Komisyonu tarafından organize edilen 1. Uluslararası Ninawa Yatırım Konferansı'na katıldı. Irak Meclis Başkanı Osama Abdul Aziz Al-Nujaifi, Tarım Bakanı Ez Ad Deen Abdullah Ad Dola, Ulusal Yatırım Komisyonu Başkanı Sami Al-Arici ve Ninawa Eyalet Valisi Atheel Al-Nujaifi'nin de katıldığı konferansta Bakan Çağlayan, Türkiye ile Irak arasında ticaretin 2011'de 11 milyar dolar seviyesine geldiğini söyledi.

Türkiye'deki şirketlerin Musul'da hastaneler inşa ettiğini belirten Çağlayan, "Gelecek dönemde bölgeye çok daha önemli yatırımlar yapacağız. Bilhassa petrol ve tarım alanlarında da önemli yatırımlarımız söz konusu olacak. Umut ediyorum, Türkiye ve Irak halkları karşılıklı yatırım fırsatlarını görecek ve yapacaklardır" dedi.

Musul vilayeti ve Ninawa eyaletinin öncelikleri olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, "Türkiye ve Irak arasında başbakanlar seviyesinde 50 anlaşmayı içeren bir eylem planı vardır. Artık Irak için her eyalete özgü eylemler belirliyoruz. Bu anlamda Musul şehri ve Ninawa eyaleti önceliklerimiz arasında yer alacaktır. Sahip olduğumuz avantajları değerlendirebilmek adına ticarette bankacılıkta işbirliği yapmamız, çabalarımızı daha fazla güçlendirmemiz gerektiğine inanıyorum. Yabancı yatırımı teşvik uygulamalarını da büyük memnuniyetle karşılıyorum. Bugünkü konferans bu anlamda önemli olacaktır. En eski medeniyetlere ev sahipliği yapan Irak, büyük yıkımlara rağmen yeniden ayağa kalktı. Irak, bu durumundan hızla çıkacaktır. Bu süreçte her zaman olduğu gibi yine sonuna kadar yanınızdayız" diye konuştu.

Ninawa'da su temininden kanalizasyona, elektrikten ulaşıma son derece büyük eksikler olduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan, "Bilhassa konut, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarda da eksiklik olduğunu biliyoruz. Bu eksiklikleri gidermek için olmaz şart istikrardır. Iraklı ve Türk işadamları omuz omuza verip inançla güçlükleri aşacaktır. Siyasiler olarak bizler de her zaman olduğu gibi sizin yanınızda olacağız. Hem siyasi, hem ticari hem de ekonomik olarak en büyük destekçi olacağız" şeklinde konuştu.

Bakan Çağlayan, işadamlarının Irak'ın en karmaşık olduğu dönemde bile yanında olduğunu belirterek şunları söyledi:

"1975'ten bu yana Irak'ta 12,7 milyarlık dolarlık müteahhitlikte 638 projeyi gerçekleştirdi. Bunun 11,266 milyar dolarlık kısmı sadece 2003'ten sonra gerçekleşen kısmıdır. Firmalar Irak'ın en karmaşık olduğu dönemde dahi faaliyetlerini durdurmadı, aksine daha da fazla faaliyetlerini hızlandırmış, daha fazla Iraklı dostlarımızın yanında olmuştur. Türkiye müteahhitlikte çok ciddi, büyük kapasiteye sahiptir. Ama Irak'ta sadece ticaret yapan bir ülke olmaktan öte, Irak'la siyasi ve akrabalık ilişkilerinin yanı sıra ticaretin yanı sıra karşılıklı yatırımların yapılması konusunda önemli bir anlayışa sahibiz. Biz Türk firmalarının Irak'ta Ninawa'da ve Musul'da, Irak'ın her yerinde yatırım yapmaya, Irak'ın ekonomik geleceğinde Iraklı kardeşlerimizle birlikte olmaya davet ediyoruz. Irak genelinde bin 200'den fazla firmamız var. Bundan sonra faaliyetlerimiz, yatırımlarımız kat kat artacaktır. Her zaman Irak'ın yanında olan Türkler bundan sonra da kardeşlerinin yanında olacaktır. Konut, yol inşası, altyapı sulama projesi, ilaç ve katı atık yönetimi yatırım imkanı mevcuttur."

İHA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler