Egea Hatchback Avrupa'yı zorlayacak!

Sedanın ardından Avrupa için geliştirilen Egea Hatchback de yola çıktı. FIAT CEO’su Marchionne’nin “Bu kalite ve fiyatı sadece Türkiye’de yakalayabilirdik” dediği model Avrupa’da ezberleri bozmaya hazırlanıyor.

Egea Hatchback Avrupa'yı zorlayacak!

Tofaş’ın 1 milyar dolarlık yatırımla üretmeye başladığı Egea projesi planlandığı gibi gelişerek ilerliyor. Üretimine ilk başlanan sedan versiyonun ardından projenin ikinci adımı olan hatchback versiyon da yollara çıkmaya hazırlanıyor. Avrupalı tüketicilerin tercihlerinde ilk sırada yer alan 5 kapılı hatchback karosere sahip Egea, sedan kardeşinin ihracattaki başarısını katlayarak çok daha ileri seviyelere taşımayı planlıyor. Avrupa’da Tipo adıyla pazarlanan Bursalı Egea Hatchback, yüksek donanım seviyesi, konfor ve güvenlik paketleriyle sınıfında iddalı bir oyuncu olmayı planlıyor.

REKABETÇİ FİYATLA SATIŞ BAŞLADI

Ülkemizde 53.900 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulan Egea HB, 5 yıl/100 bin kilometre garantili satılıyor.  En üst donanım ve motor seçeneğindeyse fiyatı 77.900 TL’ye yükseliyor. Otomobil ilk etapta manuel şanzımanlı 1.4 lt 95 beygir ve 1.4 lt T-Jet 120 beygir benzinliyle, 1.3 lt 95 beygir ve 1.6 litre 120 beygir Multijet dizel motor seçenekleriyle sunuluyor.

RADARLA YOLU TARIYOR

Egea Hatchback’in sınıfında ilk kez ve tek olarak standart sunduğu ‘ileri sürücü destek sistemleri’ aracın ön tamponuna yerleştirilmiş bir radar sistemiyle entegre çalışıyor. Radar, önde seyreden araç ile aradaki mesafe ve hız farkını sürekli olarak takip ediyor.

Sedan Avrupa'da sıra yazıyor

“Türkiye’de üretilen tek HB model olma özelliğini de taşıyor” diyen Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç, “Egea Sedan ile pazara çok hızlı bir giriş yaptık; ürün ve konumlandırma açısından benzeri olmayan bir model oluşturduk. Egea Sedan satışta olduğu ilk 6 ayda 16 bin adetlik satış rakamına ulaşarak otomobil pazarında en çok satılan modellerden biri haline geldi. Avrupa'da belirli ülkelerde sedan modelini almak için birkaç aylık sıralar oluştu. Şimdi Egea Hatchback modelimizle bu başarıyı çok daha ileriye taşıyacağız” açıklaması yaptı.

Altın çağımızı yaşıyoruz

“Şu anda Tofaş olarak altın çağımızı yaşıyoruz. Türkiye toplam otomotiv üretimi yüzde 3 artarken bizim üretim adetlerimiz yüzde 22 oranında yükseldi. Otomotiv ihracatı yüzde 7 büyüme kaydederken Tofaş olarak 82 bin adet araçla ihracatımızı yüzde 41 oranında arttırdık” açıklaması yapan Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu,, “50 saniyede bir otomobil üretiyoruz. Hızımızı arttırmayı hedefliyoruz. Günde 1500 adet üretimi zorlayacağız. Mevcut gidişat ile 2016 yılında 390 bin adetlik üretim planlıyoruz. Üretimimizin yüzde 70’ini ihracat oluşturuyor. Bu yıl 280 bin adet ihracat planladık. Egea ile 100 bin olarak ön gördüğümüz ihracatı 111 bin adede yükselttik. Bunun yarısını Egea Hatchback ile yapacağız. Üretim ve ihracatta yılı lideri olarak kapatmayı öngörüyoruz" dedi.

Türkiye dışında üretemezdik

FIAT’ın Avrupa pazarlarından hatchback sınıfındaki güçlü modellerle rekabet etmesini sağlayacak Egea, İtalyan üretici açısından da çok önemli bir otomobil. Avrupa ve Türkiye’de satışı başlayan yeni model için Fiat’ın tepe yöneticisi Sergio Marchionne, “Bu kalite ve bu maliyete bu aracı ancak Türkiye’de üretebiliriz” açıklaması yapmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz