''Ekonomimizin lokomotifi ihracat''

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Sanayi Üretim Endeksi'nin Mayıs ayında yüzde 5,9 oranında artmasının, ihracatın Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu net bir şekilde ortaya koyduğunu belirtti.

''Ekonomimizin lokomotifi ihracat''

Bakan Çağlayan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Sanayi Üretim İstatistiklerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2012 yılının ilk 5 ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,7 oranında arttığına dikkati çekerek, sanayi üretiminin Mayıs 2012'de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 oranında artmasının beklenen bir veri olduğunu bildirdi.

Çağlayan, 2012 yılı birinci çeyrek büyümeye katkısı net 4,5 puan olan ihracatın, Mayıs ayında Sanayi üretiminin yüzde 5,9 oranında artmasına katkı sağladığının altını çizdi.

Mayıs ayında ortaya çıkan Sanayi Üretim Endeksinin şimdiye kadar ki en yüksek Mayıs ayı sanayi üretimi olduğuna dikkati çeken Çağlayan, Mayıs ayı sanayi üretim rakamlarının, 10 çeyrek sürekli büyüyen Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesini devam ettireceğinin işareti olduğunu belirtti.

İKİNCİ ÇEYREKTE EKONOMİMİZ NET İHRACAT İLE BÜYÜYECEK

Bakan Çağlayan, pek çok ülkede yaşananların aksine, Türkiye ekonomisindeki göstergelerin olumlu seyrine devam ettiğine dikkati çekerek, Türkiye ekonomisinin Avrupa'daki ve Ortadoğu'daki krizlere rağmen istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü bildirdi.

İhracatın son 28 aydır istikrarlı şekilde arttığını belirten Çağlayan, sanayi üretimindeki yükselişin ikinci çeyrek büyüme hızının da iyi geleceğini gösterdiğini ve ilk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de ekonominin net ihracat yoluyla büyüyeceğini kaydetti.

Sanayi üretiminde meydana gelen sert artışta sermaye malı imalatındaki yüzde 9,6'lık artışın temel etken olduğuna dikkati çeken Çağlayan, sermaye malı imalatına ek olarak, ara malı imalatının yıllık artış hızının da ivme kazanarak yüzde 5'e ulaşmasının ikinci çeyrek yatırım görünümü açısından önemli olduğunu bildirdi.

Çağlayan, ara malı imalatındaki görülen bu gelişmede yeni teşvik sisteminin daha da etkili olacağının beklendiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Ekonomi Bakanlığı olarak uygulamaya koyduğumuz teşvik sistemi ve Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) gibi politikalarla ekonomimizin önündeki arz yönlü engelleri birer birer ortadan kaldırarak Türkiye ekonomisinin potansiyel büyümesinin daha üst seviyelere ulaşmasını amaçlıyoruz. Gelecek dönemde de bu amaca hizmet edecek çok çeşitli politikaları gündeme getireceğiz. Böylelikle, dünya ekonomilerinde yaşanmakta olan küresel çaptaki krizin bizim açımızdan bir fırsata dönüşmesini sağlamış olacağız.''

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz