Emekliye Temmuz ayında ne kadar zam yapılacak?

SGK Uzmanı Muhammed Bayram'ın emekli zammına ilişkin farklı bir tahmini gündeme getirdi. Bayram en düşük emekli maaşının geleceği seviyeye ilişkin öngörüsünü de paylaştı.

Emekliye Temmuz ayında ne kadar zam yapılacak?

TÜİK ocak, şubat, mart ve nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Dört aylık enflasyon yüzde 18,72 oldu. Emekli ve memur zamlarının kesinleşmesi için mayıs ve haziran ayı enflasyon verilerinin de kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor. 

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin Temmuz zammına ilişkin her geçen gün farklı tahminler dile getiriliyor. Bu tahminlerin geneli Merkez Bankası’nın altı aylık enflasyona yönelik yüzde 25 öngörüsüne dayanıyor.

SGK Uzmanı Muhammet Bayram, dün katıldığı bir yayında, memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam hesaplamalarının farklı olduğunu hatırlattı. 

SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyon farkı kadar zam alırken, memur emeklileri ise enflasyon farkı artı toplu sözleşme zamı alıyor. Burada hükümet yasal bir düzenleme yapmazsa şimdilik memur emeklisi aleyhine yüzde 5’lik fark görünüyor. Yani SGK ve Bağ-Kur emeklisi yüzde 25 zam alırken, memur emeklisi yüzde 20 zam alacak.

SGK Uzmanı Muhammed Bayram emeklinin enflasyona karşı ezileceğini belirterek, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hassasiyetin farkındayız” açıklamasına atıf yaparak, 5 puanlık bir refah artışı öngördüğünü ifade etti.

Bayram, "Benim öngörüm yüzde 25'e bir 5 puan daha artışı yapılıp yüzde 30'luk civarında bir artış yapılacağı yönünde” ifadelerini kullandı.

Muhammed Bayram, kök maaşın 10 bin TL’ye sabitlenmesi halinde ise en düşük emekli maaşının 15 bin TL’ye çıkarılmasını beklediğini söyledi. Bayram, “Eğer bu olursa yıllardan beri muhalefet konusu olan asgari ücrete yakınsama konusunda en düşük emekli maaşına bir adım atılmış olur” dedi.

ÖĞRETMEN, POLİS, HEMŞİRE, MÜDÜR, PROFESÖR MAAŞI NE KADAR OLACAK?
2024-2025 yıllarını kapsayan mali ve sosyal hakların belirlendiği 7. Toplu Sözleşme'ye göre; memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10 zam yapılacak. 2024’ün Ocak-Haziran dönemini kapsayan 6 aylık enflasyonun yüzde 10’u geçmesi halinde geçen tutar da enflasyon farkı olarak memur ve memur emeklilerine ödenecek.

Buna göre görevdeki memurlardan genel müdürün (1/4) maaşı temmuz ayında 89.156 liraya, şube müdürünün 48.628 liraya, öğretmenin (9/1) 40.905 liraya, polis memurunun (8/1) 52.855 liraya, hemşirenin (5/1) 47.331 liraya, profesörün (1/4) 86.166 liraya çıkacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz