Fed Başkanı Yellen: Ekonominin merkezi inovasyon

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ekonomik hareketlilik ve eşitliğin ekonomiyi daha sağlıklı kılacağını belirterek, bu kavramlar ile büyüme arasındaki ilişkinin anlaşılabilmesi için daha çok araştırma yapılması çağrısında bulundu.

Fed Başkanı Yellen: Ekonominin merkezi inovasyon

Yellen, Fed'in ABD'nin başkenti Washington'da düzenlediği "Ekonomik hareketlilik: Aileleri, toplumları ve ekonomiyi güçlendirecek araştırmalar" başlıklı konferansın açılış konuşmasını yaptı.

Ekonomik hareketlilik ve büyüme arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılabilmesi için daha çok araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Yellen, "Ekonomik hareketlilik ve ekonominin geneli arasındaki ilişki konusunda cevaplanması gereken önemli sorular var. Daha fazla ekonomik fırsat ve hareketliliğin, ekonomiyi daha sağlıklı hale getireceği açıkça görünüyor. Girişimcilik, inovasyon ve sıkı çalışma elbette kişisel hareketlilik ve ekonominin merkezinde yer alıyor. Ancak, araştırmalar kişisel hareketliliğin, genel verimlilik artışı ve ekonomik büyümeye etkilerini daha iyi anlamamıza yardım edecektir" şeklinde konuştu.

Yellen, kamu politikalarının ekonomik hareketlilik ve eşitliği ne oranda destekleyebileceğinin önemli bir soru olduğunu dile getirirken, bu konuların uzun süredir Fed'in ilgi alanları arasında yer aldığını vurguladı.

Bu noktada "Araştırmalar, hangi kamu politikalarının insanların ilerlemeye hazır olduğu bir ekonomi yaratmakta en başarılı olduğuna dair önemli bulgular sağlayabilir. Diğer taraftan, herhangi bir kamu politikasının insanların cesaretini kırıp kırmayacağını anlamak da yararlı olacaktır" ifadelerini kullanan Yellen, Fed'in bu alandaki araştırmaları destekleyeceğini belirtti.

Yellen, ayrıca Amerikalıların yüzde 80'inin gelir eşitsizliğini ciddi bir sorun olarak tanımladığını aktarırken, ülkede giderek artan gelir eşitsizliğinin nedenlerinin de araştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz