Fındık üreticileri, yevmiyeli işçi arıyor

Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, yevmiyelerin düşüklüğü ve 16 yaşından küçüklerin çalışmasının yasaklanması nedeniyle fındık toplayacak işçilerin sayısında yüzde 50 azalma beklendiğini söyledi.

Fındık üreticileri, yevmiyeli işçi arıyor

Şenoğlu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki fındık işçilerinin temsilcileriyle yaptıkları görüşmelerde işçilerin hasat döneminde çalışmak istemediğini söylediklerini bildirdi.

İşçi sayısında büyük bir azalma beklediklerini ifade eden Şenoğlu, ''Yevmiyelerin düşük olması ve 16 yaşından küçüklerin çalışmasının yasaklanması nedeniyle işçi sayısında yüzde 50'lik bir azalma bekleniyor. Büyük bir çoğunluğu bu dönem gelmeyecek. Ya fiyatlarımızı beğenmediler ya da kalıcı bir iş buldular kendilerine'' dedi.

İŞÇİ ARIYORLAR

Şenoğlu, işçi sıkıntısı nedeniyle fındık hasadının gecikebileceğine dikkati çekerek, ''Fındık üreticileri için sıkıntılı günler başlıyor. Gerçekten işçi bulma konusunda önemli sıkıntılar var. Yüzde 50 oranında işçi sayısı azalacak. Başka bölgelerden işçi bulmaya çalışıyoruz fakat bu da yeterli olmayabilir. O yüzden işçi konusunda yoğun bir çalışmamız var'' diye konuştu.

ZARAR BÜYÜK

Geçmiş yıllara göre fındık fiyatının düşük olacağını belirten Şenoğlu, işçi sayısının azalmasıyla üreticilerin önemli sıkıntılarla karşı karşıya kalabileceğini dile getirdi.

Şenoğlu, üreticilerin işçi temin etmek için Balıkesir bölgesine yönelebileceklerini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

''Tabii bu yeterli olmayabilir. Genelde doğu bölgelerinden geliyordu işçiler fakat bu yıl gelmeyecekler. Biz de işçi bulmak için çalışma başlatıyoruz. Ama ne adar işçi bulacağımızı bilemiyorum. Daha çok fiyatlardan dolayı işçiler gelmek istiyor. Bir de 16 yaşından küçükler çalışamayacağı için gelmek istemiyor aileler. Çünkü çok sayıda çocuk çalışıyordu ama bu yıl yasak geldiği için çalışamayacak. Bundan dolayı da aileler zarara uğrayacakları için gelmek istemiyor.''

Şenoğlu, yevmiyelerin 30 lira civarında olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler