Habur’a yeni bir kapı şart

Habur Sınır Kapısı’nın ihtiyaçları karşılamadığını belirten DTSO Başkanı Mehmet Kaya, "TIR’lar bazen bir hafta boyunca kapıda beklemek zorunda kalıyorlar” dedi.

Habur’a yeni bir kapı şart

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Kuzey Irak’a açılan Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunlara dair yazılı açıklama yaptı. Kaya, yeni bir sınır kapısına ihtiyaç olduğunu belirtti.

HABUR SINIR KAPISI YETERSİZ

Kaya, Habur Sınır Kapısı’nın Avrupa’dan Ortadoğu’ya uzanan tedarik zincirinin de önemli geçiş noktalarından biri olduğuna işaret ederek, kapıda TIR’ların haftalarca bekletildiğini ve özel araçlarıyla Irak’a ziyarette bulunan iş insanlarının 2 gün araçlarında beklemek zorunda kaldığını aktardı. 

BİR HAFTA SIRADA BEKLEYEN VAR

Habur’un artık ihtiyaçlara cevap vermeyecek duruma geldiğini vurgulayan Kaya, "Artan ticari potansiyellere paralel olarak TIR ve kamyon gibi nakliye araçlarının yanı sıra, iş insanlarının ticari amaçlarla özel araçları ile ülkemize giriş çıkışlarındaki yoğunluklar da artmaktadır. Ancak artan yoğunluğa karşılık kapıdaki hizmet alanları ve idari birimler ihtiyaçları karşılamamaktadır. Özellikle özel araçlarla giriş çıkış yapmak isteyen iş insanları 2 gün boyunca araçlarında uyuyup sıralarını beklerken, taş, toprak ve sanayi ürünleri taşıyan TIR’lar ise bazen bir hafta boyunca kapıda beklemek zorunda kalıyorlar” dedi. 

İKİNCİ BİR SINIR KAPISI GEREKLİ

Kaya, sorunların bir an önce çözülmesini isteyerek, "Türkiye’nin en çok ihracat yapmakta olduğu 4’üncü ülke olan Irak ile mevcut ticaretimizin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak mevcut kontrol ve muayene peronların yanı sıra depolar, bekleme salonları gibi fiziki alt ve üst yapıların kapasiteleri arttırılarak bekleme süresini kısaltılmalıdır. Geçiş sürecinin en önemli aktörleri olan insan kaynakları kapasitesi ivedi olarak arttırılmalıdır” diye kaydetti. 

Kaynak: Diyarbakır Söz